GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jämjö firade 50 år med egen tandklinik

JÄMJÖ
Igår var de båda hedersgäster när kliniken firade 50-årsjubileum.
Den 2 december 1957 öppnade Karl-Gunnar Lingström folktandvårdens klinik i Jämjö. Efter någon månad anslöt sig Inger Lingström som några år senare tog över chefskapet.
Karlskrona • Publicerad 29 november 2007
Karl-Gunnar Lingström och Inger Lingström var pionjärer i Jämjös folktandvård. Igår mindes de tillsammans med dagens klinikchef Stefan Petersson när kliniken firade 50 år.
Karl-Gunnar Lingström och Inger Lingström var pionjärer i Jämjös folktandvård. Igår mindes de tillsammans med dagens klinikchef Stefan Petersson när kliniken firade 50 år.Foto: Mattias Mattisson

Medan landstingets grädda och kamrater från andra tandkliniker minglade togs sig paret Lingström tid att minnas 1957.

– Behovet av tandvård var enormt och upptagningsområdet stort. Vår uppgift var att i första hand ta hand om barnen. Då fick barn tandvård först när de började småskolan vid sju års ålder, berättar Karl-Gunnar Lingström.

– Men vuxna här i trakten hade också eftersatt tandvård, så köerna växte. De vuxna var missbelåtna med att inte få tid. Det fanns massor av arbete!

Inger Lingström minns sjuåringarna som kom till tandvården. En del var oroliga.

– Vi talade med dem och sedan brukade det gå bra. Alla skolans barn kom hit.

Resurserna räckte aldrig de där pionjäråren. Att hålla kliniken fullt bemannad har varit en kamp i 50 år.

– Nu är alla platser besatta. Vi är fyra tandläkare, säger dagens klinikchef Stefan Petersson.

Karl-Gunnar och Inger Lingström hade med ett paket till sina nutida kolleger på kliniken.

De hade också med sig vad som gjorde Stefan Petersson extra glad: sin skrivna historik full av fakta och minnen från klinikens tidiga år.

– De kan vara bra för de unga att läsa den, tycker Karl-Gunnar Lingström.

Kliniken fick paket och blommor i mängd när många ville uppmärksamma jubileet.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.