Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jätteaffär gick bättre än väntat – fick 39 miljoner extra

Karlskronahems stora fastighetsförsäljning gick bättre än väntat.
Bolaget fick 39 miljoner kronor mer än de hade räknat med.
Karlskrona • Publicerad 23 april 2018
Börje Dovstad (L) är nöjd med Karlskronahems fastighetsförsäljning. Där bland annat lägenheterna på Toras väg på Verkö ingick.
Börje Dovstad (L) är nöjd med Karlskronahems fastighetsförsäljning. Där bland annat lägenheterna på Toras väg på Verkö ingick.

– Vi är mycket nöjda med försäljningen. Vi fick in många anbud och det var ett stort intresse för objekten, säger Börje Dovstad (L), ordförande för Karlskronahem.

I förra veckan blev det offentligt vilka bolag som köpt Karlskronahems fastigheter som legat ute på försäljning.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget hade räknat med att sälja de 265 hyresrätterna och två omsorgsboenden för 370 miljoner kronor.

Men slutsumman landade på 409 miljoner kronor – vilket blev 39 miljoner bättre än väntat

– Vi fick tio procent över värderingen. Det visar att vi avyttrade i rätt läge på en bra marknad. Det visar också att Karlskrona är attraktivt, säger Börje Dovstad.

Fastighetsförsäljningen ska delfinansiera Karlskronahems nybyggnation på 400 nya lägenheter.

– Vi har flera projekt på gång och denna försäljning skapar ekonomiska muskler för Karlskronahem att bygga fler hyresrätter. Det är viktigt – eftersom vi har bostadsbrist i kommunen, säger Börje Dovstad.

Processen har varit lång då arbetet började den 11 april 2017 – då bostadsbolaget och kommunen skulle ta fram ett förslag på en försäljning av hyresrätter och äldreboenden.

I somras presenterade Karlskronahem vilka fastigheter som var aktuella för försäljning.

Men det fanns politiska splittringar om förslaget – vilket gjorde att försäljningen blev försenad.

Som Sydöstran avslöjade i september hade till och med den styrande koalitionen svårt att komma överens i frågan.

Men i oktober 2017 nådde Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna en bred överenskommelse med Miljöpartiet och Moderaterna.

Annons

Förändringen blev att äldreboendet Fredriksdal i Nättraby togs bort från försäljningen och istället utökade antalet lägenheter.

– Vi fick till en bra lösning till slut. Detta är den största affären inom Karlskrona kommun någonsin och då får det ta tid.

– Nu har vi en bred politisk överenskommelse och det känns bra att många ställer sig bakom försäljningen, säger Börje Dovstad.

Fastighetsförsäljningen för 409 miljoner ska klubbas igenom på kommunfullmäktige den 24 maj.

Utöver de paketet ska bostadsbolaget också sälja lägenheter för 30 miljoner kronor.

– Först ska vi avsluta denna affären. De nya ägarna ta över fastigheterna i juni och sedan får bolaget se över vilka fastigheter som ska säljas efter sommaren.

Karlskronahem håller på att bygga nya lägenheter på Campus Gräsvik och i Nättraby.

– Sedan är vi på god väg med projektet i Lyckeby, både bostäder för äldre och vid gamla skolan. Projektet på Pantarholmen ska ut på samråd. Sedan köpte vi nyss mark på Sturkö till 50 nya bostäder.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons