unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Affärsmannen döms till fängelse

Den så kallade affärsmannen från Karlskrona döms till fyra år och tio månaders fängelse för grovt bedrägeri.
Det meddelade i dag Blekinge tingsrätt.

Det var i december 2019 som rättegången mot den 31-årige så kallade affärsmannen inleddes och den avslutades i maj 2020.

I dag kom domen från Blekinge tingsrätt som visade att mannen döms till fyra år och tio månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Han döms även till att betala 85,6 miljoner kronor i skadestånd till 90 målsäganden. Ett skadeståndsyrkande avvisades på grund av att fordran redan ansågs ha prövats i ett annat mål.

Affärsmannen åtalades för 95 fall av grova bedrägerier – men döms bara för 88 fall av grovt bedrägeri, fyra fall av olaga hot och narkotikabrott.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Tingsrätten ogillade sju åtalspunkter avseende grovt bedrägeri.

Affärsmannen har påstått att han har kontaktats av personer, ofta okända, som vill långa pengar till honom mot fast ränta. Detta framstår inte som trovärdigt enligt tingsrätten.

Han har även förnekat att han ska ha erbjudit målsägandena pengar för att ”värva” andra, trots att detta har bevisats av sms och annan kommunikation.

31-åringen har hela tiden hävdat att han tänkte betala tillbaka pengarna till målsägandena – men att återbetalningen har försenats av olika anledningar. Han har dock inte kunnat ange när eller hur förlängningen har gått till.

Han har även ljugit flera gånger om att pengar har betalats tillbaka när de inte har gjort det.

Affärsmannen har heller inte kunnat ge några konkreta exempel på vad han har gjort för investeringar eller inköp för de pengar som han har fått för att investera från sina kunder. Enligt åklagaren användes pengarna istället till lyxkonsumtion.

Tingsrättens slutsats är att alla affärsmannens affärsupplägg har varit fiktiva och att han därmed vilselett målsägandena som han presenterat dessa för. Tingsrättens samlade bedömning är att affärsmannen har organiserat de grova bedrägerierna på ett genomtänkt och systematiskt sätt. De dömer honom därför för 95 fall av grova bedrägerier.

Även andra inblandade döms i härvan runt affärsmannen. Affärsmannens pappa döms till ett års fängelse för grovt penningtvättbrott. 31-åringens sambo döms till villkorlig dom för ett fall av grovt penningtvättbrott men frikänns för ett fall av grovt penningtvättbrott samt ett penningtvättbrott av normalgraden. Hon ska även betala 35 100 kronor i dagsböter.

Även affärsmannens syster var medåtalad i målet. Hon frikänns dock för grovt penningtvättbrott. Tingsrätten ogillade dessutom åtalet beträffande ytterligare en person.

Bedrägerierna har pågått mellan 2014 och 2017.

Majoriteten av de 96 drabbade privatpersonerna kommer från södra Sverige.

Läs mer

Polis fick dra vapen och kalla på förstärkning

Karlskrona

Polis fick dra vapen och kalla på förstärkning

Drygt 50-årig man drog fram vapen. Det visade sig senare vara av plast.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Polisman hotad och man misshandlad och rånad.

STOCKHOLM 20171209
Polisbil. 
Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Nyheter

Inatt: Man misshandlad – bröt benet

En person blev under fredagskvällen misshandlad på Parkgatan utanför Hemmakväll i Karlskrona uppger polisen.

Falska pengar i sjukhuskafeterian

Blåljus

Falska pengar i sjukhuskafeterian

Händelsen har polisanmälts

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nyheter

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nya siffror under fredagen från Region Blekinge.

Knivman bröt sig in i villor – kamera avslöjade honom

Sölvesborg

Knivman bröt sig in i villor – kamera avslöjade honom

Tog sig in i tre villor på raken.