Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt spel mot rasism: ”Får en att tänka efter”

Eleverna på af Chapmangymnasiet i Karlskrona har hjälpt till att utveckla Sveriges första spelapp mot rasism.
På onsdagen besökte en av initiativtagarna skolan för workshops kring rasism.
– Appen får en att tänka efter och jag tog illa upp när jag spelade, säger eleven Linnea Toll.
Karlskrona • Publicerad 15 maj 2019
Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum som ligger bakom Sveriges första app mot rasism, besökte af Chapmangymnasiet för att prata om rasismen som många möter dagligen.
Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum som ligger bakom Sveriges första app mot rasism, besökte af Chapmangymnasiet för att prata om rasismen som många möter dagligen.Foto: Mattias Mattisson

”Måste du använda din sjal när du står på utbildningsmässan”, ”Är det därför han har så stor näsa”, ”Jag vet inte hur ni gör där du kommer ifrån men så gör vi inte i Sverige, antingen får du anpassa dig efter oss eller åka hem”. Det är bara några av de rasistiska kommentarerna som karaktärerna i det interaktiva spelet Reality check får höra.

Berättelserna är hämtade från intervjuer med ungdomar runtom i hela Sverige och speglar alltså verkligheten för många unga i dag.

Annons

Du som spelare väljer sedan hur du reagerar på uttrycken, antingen genom att säga ifrån på olika sätt eller bara strunta i det fastän det sårar.

Tvåorna på samhällsprogrammet med internationell inriktning på af Chapmangymnasiet har hjälpt till att utforma spelappen och även testat spelet som ska utmana fördomar och normer kring rasism och diskriminering.

Linnea Toll, Agnes Martinsson och Hector Degrell diskuterade vardagsrasism med Aygül Kabaca.
Linnea Toll, Agnes Martinsson och Hector Degrell diskuterade vardagsrasism med Aygül Kabaca.Foto: Mattias Mattisson

– Appen får en att tänka efter och det är bra för oss som kanske inte utsätts för förtrycket att få reda på hur det är. Och hur det påverkar en när man får höra det om och om igen för jag tog illa upp av kommentarerna när jag spelade, säger eleven Linnea Toll som tycker att appen borde införas som ett verktyg på alla skolor, och får medhåll av sina klasskompisar.

Läraren Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum som har varit med och tagit fram appen besökte af Chapmangymnasiet på onsdagen för att hålla en workshop med eleverna kring diskriminering och rasism.

– Vi kan göra små saker i vardagen för att motverka fördomar och rasism. Exempelvis att man säger till om en kompis säger ett skämt som är diskriminerande, säger Aygül Kabaca.

På workshopen fick eleverna bland annat diskutera vad de själva upplevt för rasism i vardagen och hur de reagerade då.

– När man var yngre var det många som ritade hakkors i klassrummen, sa bög som skällsord och heilade i skolan som ett skämt, utan att man förstod vad det innebar. Då tänkte man inte så mycket på det men nu förstår man ju att det inte är okej, säger eleven Hector Degrell.

– Men det är inte alltid man vågar säga ifrån för det kan ju bli stel stämning om man säger till en kompis, men den stämningen kanske man får ta för att det ska bli bättre, säger eleven Agnes Martinsson.

Samhällskunskapsläraren Jennie Villnersson–Månsson på af Chapman har tagit initiativ till samarbetet med Mångkulturellt centrum och appen Reality check. ”De skolor som vill kan använda sig av appen och vi kan även komma ut och ha sådana här workshops, det är bara att höra av sig till oss”, säger Aygül Kabaca.
Samhällskunskapsläraren Jennie Villnersson–Månsson på af Chapman har tagit initiativ till samarbetet med Mångkulturellt centrum och appen Reality check. ”De skolor som vill kan använda sig av appen och vi kan även komma ut och ha sådana här workshops, det är bara att höra av sig till oss”, säger Aygül Kabaca.Foto: Mattias Mattisson
Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons