unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kodord ska rädda våldsutsatta kvinnor

Kvinnor som utsätts för våld ska genom att uppge kodordet ”mask 19” på Apotek Hjärtat få hjälp att komma i kontakt med Kvinnojouren Karlskrona eller socialförvaltningen i Karlskrona kommun.
Tina Lindén, relationsvåldsteamet på Karlskrona kommuns socialförvaltning, Sara Almqvist, apotekschef på Blekingesjukhuset Karlskrona och Ulrika Bodin, verksamhetsutvecklare på Kvinnojouren Karlskrona samarbetar kring initiativet ”mask 19”.
Tina Lindén, relationsvåldsteamet på Karlskrona kommuns socialförvaltning, Sara Almqvist, apotekschef på Blekingesjukhuset Karlskrona och Ulrika Bodin, verksamhetsutvecklare på Kvinnojouren Karlskrona samarbetar kring initiativet ”mask 19”.
Foto: privat

Kvinnojouren i Karlskrona, Karlskrona kommun och Apoteket Hjärtat samarbetar kring det internationella initiativet ”mask 19” för att hjälpa våldsutsatta kvinnor.

– I tider av oro och ekonomisk stress så vet vi av erfarenhet att våldet i samhället ökar. När mer tid spenderas i hemmet tillsammans med förövaren blir det svårare för våldsutsatta att söka hjälp, säger Ulrika Bodin, verksamhetsutvecklare på Kvinnojouren Karlskrona i ett pressmeddelande.

Att använda ett kodord på detta sätt är en internationell metod som nu ska testas i Karlskrona.

– För Karlskrona kommuns socialförvaltning, precis som för Kvinnojouren Karlskrona, är det här ett av flera sätt att visa att vi finns till för kvinnor som utsätts för våld. Det känns väldigt positivt att ”mask 19” får förankring även i Karlskrona, säger Margaretha Jansson, avdelningschef i Karlskrona kommuns socialförvaltning i ett pressmeddelande.

När Apoteket Hjärtat fick höra om initiativet var det en självklarhet att hjälpa till.

– Det är viktigt att vi alla tar ansvar och visar medmänsklighet, våld i nära relationer är inte en isolerad fråga, säger Sara Almqvist, apotekschef Apoteket Hjärtat, Blekingesjukhuset.

Kvinnojouren väntar nu på svar från de övriga apotekskedjorna i Karlskrona.

Sedan ett par veckor tillbaka används kodordet även i Karlshamn på flera apotek.