GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kräver Trafikverket på miljonnota för giftsanering

Karlskrona kommun har sanerat för 24 miljoner kronor under arbetet med den nya stadsdelen på Pottholmen. I en skrivelse till Trafikverket menar kommunen att de ska betala delar av miljonnotan.
Karlskrona • Publicerad 4 januari 2018
Sanering vid Pottholmen.
Sanering vid Pottholmen.Foto: Karlskrona kommun

Den nya stadsdelen på Pottholmen i Karlskrona växer sakta men säkert fram och de första bostäderna ska vara klara våren 2019.

Bakom projektet tickar också en miljonnota på för att städa upp föroreningarna som finns i marken.

– Hittills har vi sanerat för 24 miljoner kronor, säger Anders Jaryd, projektledare för Pottholmen.

Vad kommer slutnotan för hela Pottholmen att landa på?

– Det kan jag inte svara på i dag. Just nu håller vi på med etapp 1 och sedan får vi se vad de andra etapperna kostar, säger Anders Jaryd.

Av de 24 miljonerna vill Karlskrona kommun att Trafikverket betalar 3 490 436 kronor.

– Vi skickade en sammanställning till Trafikverket innan jul. Vi anser att de är ansvariga för en del av föroreningarna, säger Anders Jaryd.

Hur ställer sig Trafikverket till det?

– Vi har inte fått svar än, utan ska ha en dialog.

Trafikverkets ansvar är kopplat till tre rostiga cisterner med miljöfarligt avfall som kommunen upptäckte våren 2016 när de grävde för att lägga ner ledningar för fjärrvärme, vatten och avlopp.

En cisterner kan enkelt kan förklarar som en oljetank.

Här är en av cisternerna som hittades på Pottholmen.
Här är en av cisternerna som hittades på Pottholmen.Foto: Karlskrona kommun

– Fyndet kom som en överraskning och cisternera hade bränsle i sig som förorenat området intill Borgmästarefjärden på Pottholmen, säger Anders Jaryd.

Cisternerna hittades vid SJ:s gamla bussgarage som tidigare låg på platsen.

SJ hade verksamhet på Pottholmen från 1900-talet till slutet av 1980-talet och därför vill kommunen att Trafikverket ska betala saneringen.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.