Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kris för Kattkommando Syd – vädjar till allmänheten

Kattkommando Syd har inte plats för fler hemlösa katter i sina boenden i Blekinge. Men behovet ökar hela tiden. – Vi behöver mer pengar och fler volontärer, säger Susanne Cederholm.
BLEKINGE • Publicerad 2 oktober 2018
"Vi behöver mer pengar och fler volontärer”, säger Susanne Cederholm, insamlingsansvarig för Kattkommando Syd. Hon är en av många djurvänner som jobbar ideellt.
"Vi behöver mer pengar och fler volontärer”, säger Susanne Cederholm, insamlingsansvarig för Kattkommando Syd. Hon är en av många djurvänner som jobbar ideellt.Foto: Andreas Blomlöf

Hon är insamlingsansvarig för Kattkommando Syd. Susanne Cederholm kan berätta vidriga historier om hur folk avlivar eller på annat sätt tar till hemska metoder för att bli av med oönskade katter. Men i år finns i alla fall en liten ljusglimt i allt elände.

– Informationen om övergivna sommarkatter tycks gått fram. Vi har inte haft lika många sådana ärenden i år som det brukar vara efter sommaren.

Annons

Men situationen för både många katter och den ideella hjälporganisationen är ändå akut. De senaste åren har antalet omhändertagna katter ökat kraftigt samtidigt som det råder brist på pengar och volontärer. Kommando Syds katthem i Blekinge är sedan lång tid fullbelagda och måste neka ta emot nya upphittade djur.

Man sätter sin lit till att upphittaren kan lösa situationen i väntan på att Kattkommando Syd hittar ett hem. Ofta får katten stanna utomhus men ges mat och tillsyn. Det finns kattvänner som på detta sätt hjälper många katter i det vilda att hålla sig vid liv. I värsta fall rycker Kattkommando Syd ut snabbt. Om man kan rädda livet på en katt så gör man vad man kan, även om det kostar mycket pengar.

– Kostnaderna för veterinärvård är skyhöga och det är även viktigt att kastrera katterna så det inte blir ännu fler hemlösa kattungar, säger Susanne Cederholm. Många katten är också sjuka när de hittas, det kan vara skador, skabb i öronen, undernäring och liknande åkommor. Veterinärkostnaderna för en enda kan katt kan skena iväg och bli till tiotusentals kronor.

Hittills i år har Kattkommando Syd fått in mer än fem hundra ärenden. Men antalet katter kan vara många fler. Ett ärenden kan omfatta tio djur, eller fler. Varje år omplaceras tusentals unga och vuxna djur.

– Vi uppmanar blivande kattägare att ta hand om en övergiven katt istället för att exempelvis köpa en kattunge på Blocket.

Alltför många tycker att en katt inte är värd något. Förr på många gårdar fick katterna klara sig bäst de ville och om de inte lyckades hitta föda så fick de dö. Att ge en gårdskatt mat gjorde så att den blev en sämre råttfångare, var en vanlig uppfattning.

Men en frisk och stark katt kan göra underverk, vilket en mager och sjuk katt inte orkar.

– Det var en soptipp i länet som hade problem med en massa katter som höll till vid tippen, berättar Susanne Cederholm.

Kattkommando Syd kom dit och hämtade katterna och allt var frid och fröjd. Men ett halvår kom ett nytt samtal.

– Då hade man fått stora problem med råttor, som tog över när katterna försvann.

Annons

Det hela slutade med att fyra friska kastrerade katter avdelades till att ”bevaka” och hålla soptippen ren från gnagare.

– Men numera får katterna tillgång till både mat och en skyddad plats där de kan ”bo”, säger Susanne Cederholm.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons