"Kustbevakningen är en myndighet på grund"

BLEKINGE Artikeln publicerades
I en ny bok beskriver författaren André Persson Kustbevakningen, med huvudkontor i Karlskrona, som en myndighet i djup kris.
Foto:pressbild
I en ny bok beskriver författaren André Persson Kustbevakningen, med huvudkontor i Karlskrona, som en myndighet i djup kris.

Fusk, mobbing, inkompetens – en myndighet i kris? Kustbevakningen, som har sitt huvudkontor i Karlskrona, är en myndighet med alltför många sidouppgifter, hävdar frilansjournalisten André Persson i en kritisk bok som kommer ut i dagarna.

André Persson, som är statsvetare och journalist, understryker att han inte själv har någon koppling till Kustbevakningen. Han har emellertid intervjuat både före detta och nuvarande anställda vid Kustbevakningen och kritiken från de anonyma källorna är svidande. Dessutom kunde han efter research konstatera att myndigheten har bekymmer med sin image gentemot allmänheten.

– Jag började samla information och insåg snart att allmänhetens syn är problematisk. Fiskenäringen är också kritisk, säger André Persson, som tidigare har granskat livsmedelsbranschen i böcker som Godis åt folket och No Bull.

André Perssons intresse för Kustbevakningen väcktes när han läste en artikel där en ledande chef medgav att Kustbevakningen har dåligt rykte bland sjöfolk i Stockholms skärgård.

När han sökte ledningen för Kustbevakningen fick han till svar att man inte ville kommentera uppgifterna som han fått till sig. Den dialog och öppenhet som han efterlyst fick han inte gehör för. Därför står uppgifterna i boken oemotsagda.

När Sydöstran kontaktar Kustbevakningen skickar pressavdelningen en skriftlig kommentar och slår fast att något mer har man inte att säga om boken. Så här lyder mejlet med kommunikationschef Anna Lindblads kommentarer:

”Kustbevakningen har blivit ombedd av tidningen Skärgården att kommentera ett textutdrag ur en ännu outgiven bok. Textavsnittet antyder att medarbetarna inom myndigheten genom åren inte har utfört sitt uppdrag på ett bra sätt. Utifrån texten är det dock inte möjligt att bemöta eller kontrollera påståendena. Men, det som kan sägas är att Kustbevakningen idag är en myndighet med mycket kompetenta och engagerade medarbetare som såväl i vardag som vid särskilda händelser gör sitt yttersta för att lösa sitt uppdrag på bästa sätt.”

Kvarstår gör de uppgifter som presenteras i André Perssons bok till vars utgivning han för övrigt snabbt fick finansiärer.

– Kustbevakningen verkar ha glömt bort sitt enda huvuduppdrag, miljöövervakningen. Istället är det en oerhört splittrad organisation som vill verka inom flera områden där man saknar kompetens, säger André Persson i boken.

Han beskriver vidare ett tveksamt utnyttjande av materiel och stora båtar och dålig arbetsmiljö.

– Medelhavsaktuella KBV Triton 002, ett av Kustbevakningens största miljöfartyg, har använts vid en begravning för en av chefernas släktingar. Dåliga arbetsförhållanden bekräftas i en hemlig arbetsplatsutredning gjord av Previa hösten 2016, säger André Persson.