GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lov med framtidens tåg

Nyligen skickade han upp en elbil i rymden. Nu får unga blekingar testa en annan av Elon Musks spännande idéer: Hyperloop.
Blekinge • Publicerad 19 februari 2018 • Uppdaterad 19 februari 2018
Johannes Pålsson, Anastasia Avdonina och Sara Lazo testar sin modell i Hyperloopen.
Johannes Pålsson, Anastasia Avdonina och Sara Lazo testar sin modell i Hyperloopen.
Foto: Johan Hultgren

Säg Elon Musk och många tänker nog på snabba elbilar i form av Tesla och privata rymdfärder med SpaceX. Men den uppfinningsrike sydafrikanen har fler järn i elden än så.

Med Hyperloop vill Musk förändra hur vi transporterar oss. Tanken är att människor ska ta plats i cylindrar som rör sig i en tub i över 1 000 kilometer i timmen. I den hastigheten skulle färden från Karlskrona till Stockholm inte ta mer än en halvtimme.

Foto: TT Grafik: Johan Hultgren
Foto: TT Grafik: Johan Hultgren

Inledande tester har genomförts och Elon Musk är positiv, även om kritiker menar att Hyperloop aldrig kan bli verklighet. Kanske kan han få lite inspiration om han vänder blicken mot Blekinge? Under måndagen bjöd nämligen BTH in lovfirande elever till högskolan för att bygga vidare på uppfinnarens idé.

– Vi vill vara tidigt ute och skapa ett intresse för teknik bland eleverna. Det spelar inte så stor roll vad aktiviteten är, nu råkade det vara en Hyperloop. Vad som är viktigt är att eleverna får testa sig fram och få upp ögonen för att det kan vara roligt med matte och teknik säger Johan Wall, universitetslektor vid institutionen för maskinteknik.

Eleverna i årskurs 4-6 fick i uppdrag att konstruera, bygga och testa sina egna fordon i BTH:s modell av en Hyperloop, bestående av plexiglasrör.

Legogubben vet inte vad som väntar honom.
Legogubben vet inte vad som väntar honom.

– Vi har satt en siren som låter när vagnen är framme, förklarar Johannes Pålsson.

Han håller på med en vagn bestående av Lego, träbitar och andra material, tillsammans med Sara Lazo och Anastasia Avdonina.

Skulle ni vilja åka i en Hyperloop på riktigt?

– Nej absolut inte, det verkar farligt, konstaterar gruppen.

– Inte än, i alla fall. Kanske i framtiden!

Under de timmar som eleverna spenderar vid BTH blir det många försök, misslyckanden och nya försök. En viktig del i processen, tycker Johan Wall.

– Det är därför vi tycker om att jobba med Lego även med våra studenter. Det är lätt att plocka ner och börja om igen när en prototyp inte fungerar som den ska. Ett misslyckande kan vara mer lärorikt än en framgång.

En vagn kommer förbifarande i bra fart. Nästa grupp har inte samma tur, deras vagn lyckas bara med nöd och näppe ta sig genom hela röret. Tillbaka till ritbordet.

Simon Andersson, Carl Nilsson och Olle Rang letar efter lämpliga Legobitar.
Simon Andersson, Carl Nilsson och Olle Rang letar efter lämpliga Legobitar.
Foto: Johan Hultgren

Under måndagen fanns 20 elever på plats, ungefär en fjärdedel av dem var tjejer. Wall menar att det måste börjas tidigt för att bryta mönstret som gör att färre flickor börjar med teknik. Lovaktiviteten är i alla fall en bit på vägen.

– Våra lovaktiviteter brukar vara välbesökta och tyvärr är det så att vi har fler intresserade än platser. Att en fjärdedel är tjejer är ett ganska bra resultat.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.