Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lovisa Maria Hjelm – kvinnan som lät uppföra Flensburgska gården

KARLSKRONA I hörnet av Bredgatan och Östra Köpmansgatan ligger den mäktiga och vackra Flensburgska gården. Gården har fått sitt namn efter rådman Fredrik Waldemar Flensburg, som ägde gården från år 1928 till år 1976.
Karlskrona • Publicerad 4 oktober 2007

Men gårdens historia går betydligt längre tillbaka i tiden än så, ända till året för den stora stadsbranden i Karlskrona år 1790. Dessutom handlar gårdens tillkomst om en driftig och stark kvinna – Lovisa Maria Hjelm, född i Karlskrona den 11 november år 1754 som enda barn till arkivskrivare Johan Peter Hjelm och dennes hustru Helena Margareta Myrtin.

Kanske var det barndoms upplevelse, som enda barn, som gjorde att Lovisa Maria Hjelm under sitt liv kom att föda fjorton barn i två äktenskap.

Annons

Födde tolv barn

Vid endast sexton års ålder blev hon den 14 juni 1771 gift med den nio år äldre amiralitetspastorn Elias Billgren. Tre år efter bröllopet utnämndes Elias Billgren till kyrkoherde i Bunkeflo söder om Malmö. Men vid endast 40 års ålder avled plötsligt Elias och vid trettioett år var Lovisa Maria Hjelm änka.

Under det tolv år långa äktenskapet födde hon tolv barn, det sista efter Elias död. Av de tolv barnen dog dock fem i späd ålder. År 1788 flyttade änkan med sina sju barn tillbaka till sina föräldrar i Karlskrona.

Lät uppföra huset

Men endast två år efter hemkomsten, i juni 1790, härjade en våldsam brand Karlskrona och med branden förlorade Lovisa Maria Hjelms föräldrar större delen av sin förmögenhet bestående av hus och varulager.

Senare samma år köpte dock Lovisa Maria Hjelm in tomten i hörnet av Bredgatan och Köpmansgatan och lät uppföra ett envåningshus med vind på tomten. Vid en ombyggnad av fastigheten 1918 tillkom frontespisen på taken mot Bredgatan.

Välbevarade byggnader

Gårdens nuvarande ägare, Hans Hedman, hade vänligheten att öppna upp gården för Sydöstrans reportageteam.

Innegården till fastigheten är helt kringbyggd, att öppna porten och stiga in på den av kullersten och gatsten belagda gården är som att färdas flera hundra år tillbaka i tiden.

I söder och väster skyddas innegården av vackra korsvirkeshus i vit och rött uppförda år 1791. En gång inrymde dessa byggnader bland annat vagnsskjul, hönshus, stall, brygghus och visthus.

Annons

Än idag finns mycket från tiden av byggandet kvar i uthusen. Så tillexempel den fantastiska bykgrytan i koppar med sin väldiga tappkran för att tömma ut vattnet. Faktiskt fungerar kranen lika smidigt och bra idag som i slutet av 1700-talet.

Flera uppgifter

Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det och det får man verkligen ett utmärkt bevis på i brygghuset.

Eldstaden där det eldades för att vattnet i tvättgrytan skulle bli varmt, tjänade också som värmekälla för den väldiga bakugn som står i samma utrymme.

I ett litet rum bakom brygghuset finns en vacker kakelugn, enligt uppgift gårdens äldsta, där järnkaminen också användes för att värma strykjärnet på.

Andra giftet

I slutet av 1791, vid 37 års ålder, gifte sig Lovisa Maria Hjelm för andra gången, denna gång med den då 44-årige amiralitetskamreren Carl Johan Schlyter. Liksom det första äktenskapet kommer också detta att vara i fjorton år och i det föds ytterligare två barn.

Med andra ord hade nu Lovisa Maria Hjelm varit gift två gånger, fött totalt fjorton barn och låtit uppföra en vacker gård i Karlskrona.

Öppnade flickpension

Men det slutar inte här, när maken dör den 6 augusti 1805, står hon för andra gången som änka. Hon är ännu inte fyllda 51 år och öppnar nu flickpension i Karlskrona som hon driver med en av sina döttrar.

Annons

Under denna tid bodde på gården bland annat Lovisa Marias gamla mor som mot slutet av sitt liv blev blind och dog nära nittio år gammal år 1818. Även modern i det andra giftet bodde i huset.

Säljer gården 1818

När modern år 1818 dött, kan man tänka sig att den då 64-årige Lovisa Maria Hjelm tyckte att med ålderns rätt kunde hon slå sig till ro. År 1818 sålde hon så sin gård och flyttade till Lund och flyttade in hos äldsta dottern som var biskopinna.

Den 27 juli 1850 slutade så Lovisa Maria Hjelm-Billgren-Schlyter sina dagar vid 96 års ålder.

Hon begravdes på S:t Peters Klosters kyrkogård i Lund och på gravstenen nämnes hon som ”Stammoder för 14 barn, 69 barnbarn, 78 barnbarnsbarn och 1 barnbarns barnbarn”.

Av den stora släkten finns än idag ättlingar kvar i Karlskrona, Kerstin Hjelm gift med advokat Sven Bengtsson.

FAKTA: ”Lovisa Maria Hjelms ättlingar 1772 - 1971” av Pehr Henrik Törngren

FAKTA: Flensburgska gården

Gården på hörnet Bredgatan 19 och Östra Köpmansgatan 5 består av ett bostadshus och två uthus. Uppfördes 1790, efter stadsbranden i Karlskrona, av Lovisa Maria Hjelm.

Den vackra trädgården byggdes 1791 och är typisk för de stadsgårdar som högreståndspersoner lät uppföra efter den stora branden 1790 då 75 procent av byggnaderna på Trossö gick förlorade.

Annons

Flensburgska gården är i en våning med vind, timrad, panelad och med brutet tegeltak. Frontespisen på taket ut mot gatan tillkom vid en ombyggnad 1918. Bottenvåningen inrymde ursprungligen förstuga, sal, fem kamrar, kök, skafferi och handkammare.

Gården är uppkallad efter rådman Fredrik Waldemar Flensburg som med sin fru Elsa ägde gården under större delen av 1900-talet, från 1928 till 1976. Paret köpte gården av kommendörkaptenen Tiselius för 38 000 kronor.

Lovisa Maria Hjelm och hennes andra man fältkamrern Carl Johan Schlyter sålde gården 1817 och sedan dess har den bytt ägare ett tiotal gånger.

Nuvarande ägare är Hans Hedman, tidigare chef för Kockums i Karlskrona.

Lasse Larsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons