Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lyckå slott har snyggats upp

Den 450-åriga Lyckå slottsruin i Lyckeby har fått en nödvändig upprustning.
– Delar av ruinen har fallit sönder och den har varit en fara för besökare, säger arkeolog Karl-Oskar Erlandsson på länsstyrelsen.
Karlskrona • Publicerad 29 oktober 2014
Lyckå slottsruin i Lyckeby har fått en nödvändig ansiktslyftning.
Lyckå slottsruin i Lyckeby har fått en nödvändig ansiktslyftning.Foto: Maths Olsson

Sedan i september har en murarfirma varit på plats och lagt i ny fog mellan stenarna. Byggnadsantikvarie Ivar Wenster har deltagit med råd och haft diskussioner med murarfirman hur arbetet ska genomföras.

– Det är ett väldigt speciellt jobb att arbeta med så här gamla byggnader, säger André Aspehag på Sundbergs mur- och kakelugnsservice som utför jobbet. Vi jobbar mycket med K-märkta byggnader och har skaffat oss kunskaper.

Annons

Fogarna fylls med ett särskilt kalkbruk där vatten inte förstör byggnaden som vanligt cement har gjort genom åren. Det har blivit frostsprängningar som skadat sten och tegel.

Eftersom slottsruinen inte har något tak går väder och vind hårdare åt byggnaden.

Restaureringen kostar cirka 400 000 kronor. Riksantikvarieämbetet skjuter till delar av den summan till länsstyrelsen.

Lyckå slottsruin grävdes ut på 1940-talet. Lyckå var en medeltida stad, strategiskt belägen vid Lyckebyåns mynning.

Från 1400-talets andra hälft och fram till 1600 var Lyckå en handelsstad. Lyckå miste sina stadsprivilegier när den danska staten istället satsade på den nyanlagda staden Kristianopel.

Lyckå slott uppfördes 1545 efter att den danske kung Kristian III beordrat borgherren att bygga ett hus i sten som bättre kunde stå emot böndernas angrepp om de gjorde uppror.

Kungen befallde att slottet skulle rivas och stenen återanvändes i Kristianopels befästningar.

I den gamla staden Lyckå gjordes arkeologisk utgrävningar i början av 1970-talet. Man hittade då stenlagda gator och rester efter hus.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons