GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lyckebyån är rustad för olyckor

I fredags brakade en skåpbil ner i Lyckebyån, med ett bränsleläckage som resultat. Ån som är viktig för Karlskronas dricksvatten är dock förberedd för precis en sådan händelse.
Karlskrona • Publicerad 7 maj 2018
Vattenverket lyckebyån
Vattenverket lyckebyånFoto: Maths Olsson

Under fredagsmorgonen fick räddningstjänsten ett larm om en trafikolycka nära Lyckebyån. Det visade sig vara en större skåpbil som åkt av vägen och ner i vattendraget. Föraren kunde ta sig ut för egen maskin innan räddningstjänsten kom till platsen. Däremot fick räddningspersonalen hugga i för att minska risken för föroreningar i Lyckebyån.

Ån är en av de viktigaste källorna till dricksvatten i Karlskrona och därför kan en stor förorening som en läckande bil få allvarliga konsekvenser.

Ola Gren är va-chef i Karlskrona kommun och han säger att eftersom en olycka skulle kunna påverka dricksvattnet så negativt är ån väl rustad för precis ett sådant scenario.

I ån finns en oljeavskiljare som Trafikverket har installerat. Den ska stoppa föroreningar från att föras vidare.

– Vi kan konstatera att den fyllde sin funktion. Under helgen har vi varit ute vid fyra tillfällen och gjort kontroller vid flera platser runt olyckan och nu kan vi se att det inte finns några spår av föroreningar kvar i vattnet, säger Ola Gren.

Vad hade hänt om olyckan inträffat på en plats efter oljeavskiljaren?

– Då hade vi troligen fått hålla vattnet avstängt från Lyckebyån i flera veckor istället för dagar.

Mellan fredagen och måndagen var vattentillförseln tillfälligt omdirigerad till Johannishusåsen, men nu är alltså allt tillbaka till det normala.

– Olyckan fungerade som en bra övning för oss, alla rutiner har fungerat precis som de ska. Jag är nöjd med hur det här sköttes, säger Ola Gren.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.