Mycket dramatik i pjäs om Karlskronas historia
- Vi kommer att arbeta med Karlskronas historia som tema under våren, berättar lärare Per Söderberg.
- Alla elever från förskolan till mellanstadiet deltar på olika sätt. En del står på scenen som skådespelare, andra sjunger i kören och de äldre barnen arbetar med kulisserna. Det är kul att göra något tillsammans, det gemensamma arbetet verkar sporra barnen. Dessutom lär man sig mycket om historien genom att arbeta med materialet på det här sättet. Man lever sig in i berättelserna om bonden Vittus Andersson som inte vill sälja Trossö, trots att kung Karl XI ville anlägga en stad. Vittus kastades i fängelse som dansk spion. Det verkar som om eleverna håller på Vittus i det här fallet.
Ett 20-tal barn kommer att stå på scenen. Linnea Lidfors har rollen som kung Karl XI, Andrea Sabogal har fått rollen som den olycklige tiggaren Rosenbom, Vittus spelas av Emil Eggers och Kalle Samuelsson, Kevin Heiskanen och Love Eklund spelar varvsarbetare.
- Det ska bli roligt, säger Linnea Lidfors om sin roll. Hon och Andrea Sabogal avslöjar att de har spelat pjäser förut och att det blir mycket sång. Vidare tycker de att Karlskronas historia är spännande.
Den historiska pjäsen kommer att rymma musik som de flesta känner till. I vissa fall har lärare och rektor skrivit ny text till kända musikslingor. Det blir mycket blandade tongångar, när Sydöstran lämnar skolan klämmer alla barnen i med Per Gessles hit "Jag går och fiskar".
Rollerna har delats ut efter lottdragning. Per Söderberg ger en kort beskrivning om vad pjäsen kommer att handla om.
- Det börjar med grundandet av staden och fängslandet av Vittus Andersson. Vittus uttalade förbannelser över staden. Han sa att den skulle drabbas av brand, pest och kolera. Så skedde också. Dessutom säger legenden att ett fartyg som hette Karlskrona sjönk till havets botten. Detta hade Vittus också förutspått.
Så småningom bygger Wachtmeister staden åt kungen, men för att få dit fler invånare försöker man tvinga motspänstiga ronnebybor.
- Till slut bestämmer man sig för att plocka bort fönstren i ronnebybornas hus för att de äntligen ska flytta till Karlskrona.
Sedan fortsätter historien med skeppsgossar, Rosenboms sorgliga öde, pillimasare och till slut Telecom City och staden som världsarv.
Pjäsen får premiär den 15 maj då Statens Fastighetsverk har öppet hus under temat "Hemliga rum". I samarbete med Blekinge Museum kommer man att visa pjäsen på Drottningskärs Kastell.