GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya konstverket som ska pryda Pottholmen

Nu är det klart att det blir de fem elementen som tar plats på Pottholmen. Sommaren 2019 invigs det vinnande konstverket i den nya stadsdelen.
Karlskrona • Publicerad 18 december 2017 • Uppdaterad 18 december 2017
Lisa Jeannin och Rolf Schuurman ligger bakom ”Kvintessensen”.
Lisa Jeannin och Rolf Schuurman ligger bakom ”Kvintessensen”.
Foto: Pressbild

Över 80 intresseanmälningar lämnades in i hopp om att få uppdraget för konstnärlig gestaltning på Pottholmen.

Efter att tre valts ut till att ta fram skissförslag är det nu bestämt att det blir konstnärsduon Lisa Jeannin och Rolf Schuurman, boende utanför Tranås i Småland, som smyckar Karlskronas nya stadsdel.

De har tagit fram en skulpturgrupp som de döpt till ”Kvintessensen” och som har kopplingar till de fem elementen.

– Eftersom allt på Pottholmen är nytt, förutom en byggnad, behövde det inte finnas någon koppling till Karlskronas militära historia och världsarvet utan kunde i stället vara något nytt och annorlunda, och vi tyckte att detta var ett modigt förslag, säger den konstnärliga projektledaren Torun Ekstrand.

Fyra så kallade dodekaeders, geometriska figurer, ska placeras ut i markhöjd vid strandpromenaden. På dessa ska det fästas bronsskulpturer som representerar de klassiska elementen jord, eld, luft och vatten. Den tre meter höga skulpturen är kvintessensen som är det femte grundämnet, eller "kärnan i allt".

Tanken är att konstverket ska bjuda in till egna tolkningar och funderingar hos de boende och förbipasserande.

– Detta är en idé som vi har jobbat med i fyra år. Vi har velat skapa en plats dit man kan gå för att hämta kraft och kunna använda sin fantasi, säger konstnären Lisa Jeannin, som tillsammans med Rolf Schuurman var med genom en videolänk under måndagens pressträff i Karlskrona konsthall.

Hon menar bland annat att betraktarna själva får föreställa sig svärdets blad, som representerar luft, och ljuset i ljusstaken som står för eld.

Lisa Jeannin och Rolf Schuurman säger att det känns fantastiskt att ha vunnit uppdraget.

– Vi är otroligt glada och det ska bli roligt att få göra den i riktig storlek.

Totalt handlar det om en miljon kronor som har avsatts till den konstnärliga gestaltningen på Pottholmen.

Elina Tyrberg, kultur- och fritidschef, Torun Ekstrand, konstnärlig projektledare, Anders Jaryd, projektledare för Pottholmen, Sandra Högberg, planarkitekt, och Birgitta Göransson, utställningsansvarig på Karlskrona konsthall, under måndagens pressträff.
Elina Tyrberg, kultur- och fritidschef, Torun Ekstrand, konstnärlig projektledare, Anders Jaryd, projektledare för Pottholmen, Sandra Högberg, planarkitekt, och Birgitta Göransson, utställningsansvarig på Karlskrona konsthall, under måndagens pressträff.
Foto: Matilda Ohlsson
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.