GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Okända miljögifter skadar abborren i Östersjön

Enligt en ny rapport mår abborren allt sämre i Torhamn.
Det är oklart vad som är orsaken – men enligt SLU kan det röra sig om okända miljögifter.
Torhamn • Publicerad 24 juni 2018
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

– Resultaten talar för att fisken är exponerad för något eller några kemiska ämnen som vi idag inte övervakar eller som möjligtvis inte alls är kända. Det kan också röra sig om så kallade samverkanseffekter av flera olika kemiska ämnen, något som idag är mycket svårt att mäta eftersom det finns hundratusentals kemiska substanser närvarande i den akvatiska miljön, säger Professor Lars Förlin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Hälsotillståndet hos abborren i Östersjön runt Torhamn är negativt påverkat. Resultat från laboratorieanalyser indikerar både påverkad hälsa, försämrat immunförsvar samt störningar i reproduktionen.

”Det är oroande att abborrens hälsotillstånd har försämrats i ett referensområde som anses vara relativt opåverkat.” står det i rapporten.

Sveriges lantbruksuniversitet har provfiskat i Torhamn varje år sedan 2002.

–Våra undersökningar visar att det skett oroväckande förändringar i kustnära fisksamhällen, och det är speciellt oroande att detta har skett i referensområden. För att fånga upp anledningen till fiskens försämrade hälsa och nedgång i vissa fiskarter, borde studier utföras på effekter av flera olika miljöfaktorer som miljögifter, säger forskare Jens Olsson vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

Även i områdena Holmöarna i Bottniska viken, Kvädöfjärden och Fjällbacka i Västerhavet visar på sämre hälsotillstånd hos fisken.

Provfiskeresultaten visar också på minskande fångster av abborre och ökande fångster av mört i flera områden.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.