GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KARLSKRONA · Östersjöinstitutet har gått i graven. I svallet efter styrelsens beslut om nedläggning har det uppstått en debatt om orsaken till beslutet. Institutets ordförande Yvonne Sandberg Fries har i media riktat kritik mot Region Blekinge för att inte vilja ta över ansvaret och att det är skälet bakom nedläggningen.
Karlskrona • Publicerad 30 oktober 2003

Nu svarar Region Blekinges chef Catharina Blom att regionen som själv jobbar mycket med Östersjöfrågor inte har något intresse av att själv ta ansvar för ett separat institut, men att man gärna varit med tillsammans med andra intressenter i en styrelse för ett "vilande" institut.

- En "vilande" stiftelse med regionen, högskolan, länsstyrelsen, Boverket och andra som intressenter hade varit bra för att bevaka vissa frågor som måste lösas. Som Interregkontorets lokalisering, institutets Kaliningradverksamhet uppföljning av projektansökningar och annat. Nu blev det tyvärr inte så utan styrelsen valde att lägga ner institutet, säger Catharina Blom.

Klart är att Region Blekinge varit rädd för att ta över ansvaret för en verksamhet som många menar spelat ut sin roll. När institutet bildades var det med stora ambitioner att bli svensk huvudaktör i Östersjöfrågor. Idag finns många aktörer och Östersjöinstitutet lyfte aldrig riktigt från en regionalt intresse till ett nationellt. Det var bakgrunden när UD drog tillbaka sitt ekonomiska stöd till institutet för ett år sedan. Något som blev början till slutet.

I våras gjordes en kraftsamling i länet för att skapa underlag för en fortsättning för institutet. Det resulterade i en uppvaktning av Jan O Karlsson.

- Det var ett mycket bra underlag och signalerna från Jan O Karlsson var mycket positiva, säger Catharina Blom. Men sedan hände ingenting och nu i höst har vi fått klart för oss att en del utfästelser som gjordes då gällande ekonomi och att tillsätta en utredning inte gäller. Det är den situation som gäller.

Yvonne Sandberg Fries har i sina kommentarer till nedläggningsbeslutet tagit fasta på regeringens ursprungliga utfästelser och är öppet kritisk mot att Region Blekinge inte tagit över ansvaret. På frågan om hon är överraskad av Sandberg Fries reaktion svarar Catharina Blom:

- Både ja och nej. Det kan vara lockande i sådana här situationer att leta syndabockar. Jag tycker inte hon borde lämna sitt uppdrag så utan vara nöjd med det institutet uträttat. Var sak har sin tid.

Som ett skäl att hålla Östersjöinstitutet vid liv har framförts att det skulle kunna spela en roll när regeringen skall lokalisera det nya Östersjöcentrum som statsministern flaggade för i regeringsförklaringen. Men Catharina Blom tror inte det har någon betydelse.

- De signaler som finns tyder entydigt på att det kommer att förläggas i Stockholm. Varken Karlskrona, Visby, Ystad eller någon annan ort utanför huvudstaden är aktuell. Och det kanske inte är så förvånande att regeringen inte vill släppa en sådan godbit alltför långt ifrån sig.

Däremot är Blom förhoppningsfull om möjligheterna att Interregkontoret blir kvar i Karlskrona.

- Vi har sagt att vi kan ställa ekonomiska och administrativa resurser till förfogande för att hysa kontoret. Nu har jag förstått att också Boverket är aktuellt och det skulle förvåna om man inte är beredd att ställa upp. Det viktigaste är att kontoret blir kvar i Blekinge. Det betyder mycket att ha ett av de få EU-organ som lokaliserats till Sverige.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer