Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PÅ JOBBET: ”Optikeryrket blir alltmer ett hälsoyrke”

I en ny artikelserie träffar Mera personer inom olika yrken. Två av dem är Magnus Andersson och Robert Ekelund som jobbar som optiker.
Lyckeby • Publicerad 27 februari 2020 • Uppdaterad 25 mars 2020
Robert Ekelund och Magnus Andersson är optiker på Eye do och Lyckeby optik.
Robert Ekelund och Magnus Andersson är optiker på Eye do och Lyckeby optik.Foto: Mattias Mattisson

Lokalen där Eye do ligger på Ronnebygatan har inhyst optiker ända sedan 1936 när Glasögonhuset öppnade där. Då var det den enda optikerbutiken i Karlskrona. År 2001 köpte Magnus Andersson butiken och renoverade den. Han driver även Lyckeby optik, sedan 1986, där företaget även har en verkstad med slipverksamhet vilket inte är standard hos dagens optiker.

– Med den får vi bättre kvalitetskoll. Vi mäter glasen både en och två gånger, berättar Magnus.

Optikern Robert Ekelund  visar hur det ser ut i verkstaden på Lyckeby optik som har slipverksamhet.
Optikern Robert Ekelund visar hur det ser ut i verkstaden på Lyckeby optik som har slipverksamhet.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Varför Magnus blev just optiker undrar han själv.

– Jag ville bli gympalärare men idrottade för mycket och pluggade för lite, säger han.

I stället läste Magnus av en händelse om optikeryrket i en tidning och på den tiden var det lättare att komma in på utbildningen. Men yrket var fortfarande inte självklart för honom. Magnus tackade nej en gång innan han till slut svarade ja och påbörjade utbildningen.

Optikern Robert Ekelund som också jobbar på Eye do och Lyckeby optik valde att skola om sig till optiker i 30-årsåldern.

I dag krävs det en treårig högskoleutbildning för att bli optiker. Magnus tycker att den är bra men att optikerna fortfarande har mycket praktiskt att lära sig när de är färdigutbildade och väl är ute och jobbar. Samtidigt har det varit brist på optiker och Magnus upplever att de fortfarande är svåra att få tag på. Därför är det lätt att få jobb för den som har gått utbildningen.

För att bli en bra optiker ska du kunna ta hand om människor, lyssna och vara noggrann.

– Du måste vara lyhörd, förstå kunden och skapa ett förtroende, säger Magnus.

Magnus berättar att vårdcentralen ibland skickar patienter till optikern.
Magnus berättar att vårdcentralen ibland skickar patienter till optikern.Foto: Mattias Mattisson

Dagarna kan se väldigt olika ut. Ibland har de så mycket att göra att de knappt hinner gå på toaletten. Jobbet innebär en viss stress då optikern har cirka 30 minuter på sig att göra en undersökning.

De enda nackdelarna med yrket, enligt Magnus, är arbetstiderna och att han är låst till butiken. Optikerbutiker i köpcentrum följer butikernas öppettider. Hos Eye do och Lyckeby optik jobbar de dagtid och två lördagar på fem veckor. Ibland får de dock göra akututryckningar.

– Vi vill alltid ställa upp och hjälpa till med den bästa servicen. Om någon har ont i ögonen får de alltid komma hit. Då får vi ta det på en lunch eller något, säger han.

Annons

Magnus berättar att optikeryrket blir alltmer ett hälsoyrke. Vårdcentralen kan skicka patienter till optikern för att få fram pusselbitar som ögonläkaren kan använda sig av för att ställa en diagnos. Samtidigt tycker han att det är kluvet eftersom arvodet för en avancerad synundersökning inte täcker kostnaderna utan försäljning.

Magnus tycker att kundkontakten är det bästa med jobbet. Här pratar han med kunden Jan Mattsson.
Magnus tycker att kundkontakten är det bästa med jobbet. Här pratar han med kunden Jan Mattsson.Foto: Mattias Mattisson

Robert tycker att en av fördelarna med jobbet är variationen och kombinationen av tekniskt och socialt.

– Alla undersökningar är olika och många lösningar skräddarsys. Det blir inte långtråkigt för du träffar olika människor, säger han.

Magnus tycker att kundkontakten är det bästa.

– Du träffar många människor som är nöjda. Plus att det är ett intressant yrke där det hela tiden går framåt.

Detta är filterglas. På dem kan du välja vilka frekvenser du vill förstärka, till exempel om du ser väldigt dåligt eller behöver se bättre i mörkret.
Detta är filterglas. På dem kan du välja vilka frekvenser du vill förstärka, till exempel om du ser väldigt dåligt eller behöver se bättre i mörkret.Foto: Mattias Mattisson
Fakta

Profil

Namn: Magnus Andersson

Ålder: Fyller 64 år.

Bor: Lyckeby.

Familj: Fru, en katt och två barn.

Fritid: Försöker träna och vara ute i naturen om han hinner.

Fakta

Profil

Namn: Robert Ekelund

Ålder: Snart 40 år.

Bor: Trossö.

Familj: Singel.

Fritid: Nördiga hobbies, spel och konserter.

Fakta

Optiker

Utbildning: Treårig högskoleutbildning som finns i Kalmar och Stockholm.

Arbetstider: Vardagar klockan 09.30 till 18.00 och två lördag på fem veckor men då har butiken bara öppet mellan klockan 10.00 och 15.00.

Lön: Enligt Statistiska centralbyrån tjänar en optiker i genomsnitt 37 200 kronor i månaden före skatt.

Konkurrens: Enligt Magnus och Robert är det lätt att få jobb som optiker. De är svåra att få tag på och för några år sedan var det brist på optiker.

En vanlig dag: Optikerna kommer till jobbet, tänder och startar datorer och maskiner. De kommer 20 minuter innan första bokningen. Är det en stamkund läser de in sig på kunden innan. Annars är det inte mycket de kan förbereda. Har de ingen bokning direkt finns det ofta något att göra i verkstaden som att till exempel slipa glas. Majoriteten av dagen fylls av undersökningar. De gör ungefär tio undersökningar per optiker på en dag. Ibland tar de emot kunder som ska hämta eller lämna glasögon, boka en tid eller ställa en fråga.

Läs fler delar i artikelserien:

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons