Nyheter

Polisen firar – med tusentals munkar

Blekinge Artikeln publicerades
I TT:s bildarkiv var det dåligt med exempel på munkätande svenska poliser. Nu kanske det blir ändring på det?
Foto: Loren Wohl
I TT:s bildarkiv var det dåligt med exempel på munkätande svenska poliser. Nu kanske det blir ändring på det?

Hur firar man polisens dag på bästa sätt? Med munkar, så klart.

På torsdag läggs extra fokus på behovet av mer resurser för landets poliser.

Det runda fikabrödet är varje filmsnuts favoritföda.

Nu väljer Polisförbundet att spela med i stereotypen och under torsdagen ska Polisens dag firas genom att 3 685 munkar delas ut till poliser runt om i landet.

Polisförbundet instiftade dagen förra året för att lyfta det arbete som medlemmarna gör och den betydelse Sveriges poliser har för människors trygghet.

Fredrik Brokopp är företrädare för Region Syd. Han berättar att dagen, som instiftades förra året, är en del i arbetet för att förbättra polisers arbetsvillkor.

– Mycket fokus ligger på lönen och att förbättra arbetssituationen för våra medlemmar. Det är positivt att kullarna av poliser som utbildas ökar och att vi har fått 18 nya poliser till region Syd under året. Men det är fortfarande problem med att polisen väljer att lämna yrket, säger han.

Att resurserna är begränsade märks inte minst vid större insatser. Brokopp tar det uppmärksammade mordet i Malmö som exempel, där en ung kvinna sköts till döds på öppen gata.

– Då sätts det in extra resurser och jag tvekar inte på att man kommer att kunna lyckas i det fallet. Men det innebär samtidigt att andra ärenden måste prioriteras ner, och det är inte bra.

Förra året hölls en manifestation i Stockholm under polisens dag och den här gången väljer man alltså att besöka medlemmarna runt i de olika regionerna för att stärka medlemskontakten.

Men du, den här stereotypen om att poliser gillar munkar. Stämmer det?

– Haha nja... Jag tror inte att svenska poliser har någon särskild relation till munkar, det kommer från USA. Jag hade hellre tagit en påse lösgodis, det får plats perfekt mellan sätena i polisbilen.

Totalt finns det cirka 20 000 poliser i Sverige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.