Rasmus har fått sin dom

Ronneby Artikeln publicerades
Foto:Greenpeace

I dag kom domen mot de aktivister som gjorde intrång på Kärnkraftverket i Oskarshamn.

En av dem är Rasmus Törnqvist från Ronneby.

Samtliga 19 aktivister som stod åtalade för aktionen mot kärnkraftverket i Oskarshamn döms till dagsböter för olaga intrång.

Det var en marsmorgon i fjol ett tjugotal Greenpeaceaktivister klättrade över staketet vid Oskarshamns kärnkraftverk och tog sig upp på ett reaktortak. I dag kom tingsrättsdomen mot de 19 personer som har åtalats misstänkta för olaga intrång. Åklagaren Magnus Ling hade yrkat på villkorlig dom och böter för en "välorganiserad och välplanerad aktion". Men tingsrätten har resonerat att dagsböter räcker.

– 2 000 arbetstagare har inte kunnat komma till jobben den dagen. Det har kostat mellan 20 och 25 miljoner kronor för företaget, sade Ling till TT när rättegången vid Kalmar tingsrätt avslutades i oktober.

Miljöaktivisterna menar att intrånget skedde av nödvärn för att visa dels på undermålig säkerhet runt kärnkraftverket, dels på att gamla reaktorer lett till stora tekniska problem.

– Vi menar att det gör intrånget berättigat i och med att det föreligger en ökad risk för verksamheten vid Oskarshamn, sade Jan Palmblad, juridiskt ombud på Greenpeace. (TT)

Brottet bedöms inte som grovt.