GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rusning till nätverk för gamla studenter

BLEKINGE ”Alumner” låter som något slags folkslag i Sagan om Ringen, men det är en allt vanligare beteckning på före detta studenter.
Karlskrona • Publicerad 4 mars 2002

Alltfler högskolor och universitet i Sverige försöker knyta sina tidigare studenter till sig genom olika alumniverksamheter.

Under ett halvår har en alumniverksamhet bedrivits på försök bland de före detta ekonomi- och telekomstudenterna på Blekinge tekniska högskola.

– 25 procent av de som skulle kunna gå med har gjort det. Det handlar om 400 personer, utspridda från Sydney till Boden, berättar projektledaren Stefan Petersson.

Från och med 1 mars vidgas alumniverksamheten till samtliga före detta studenter vid högskolan:

– Vi öppnade nätverket vid midnatt och nu vid middagstid har det kommit ett hundratal nya. Det blir säkert fler i kväll efter arbetstid. Intresset verkar vara mycket stort, säger Stefan Persson.

BTH Alumni är en internetbaserad mötesplats för de före detta studenterna.

– För högskolans del är det ett sätt att få ut information om vad vi håller på med. Vi skickar ut nyhetsbrev via det här nätverket. Förhoppningen är att våra alumner ska fortsätta tala gott om högskolan utåt, och att de ska kunna hjälpa till med sådant som praktikplatser och examensarbeten i de företag där de finns idag. De blir ett kontaktnät mellan högskolan och arbetslivet.

Stefan Persson påpekar också att detta är ett sätt för de före detta studenterna att hålla kontakt med varandra:

– Ofta skingras man åt olika håll efter utbildningen. Här kan man återknyta kontakten. Man kan koppla sig till vissa personer i nätverket, så att om man ändrar adress eller andra uppgifter skickas det också ut till dem.

– Det finns flera diskussionsforum på nätverket, om BTH och alumniverksamheten, men också om Arbete och karriär där man både kan söka jobb och erbjuda jobb.

Förebilderna för alumniverksamheten kommer från utlandet. Framför allt i USA är det ett väldigt utbrett fenomen, där de före detta studenterna helst ska ge frikostiga donationer åt sina gamla lärosäten.

– Där handlar det till 90 procent om fund-raising. Vi håller på med friend-raising, säger Stefan Persson.

Alumniverksamheten bedrivs inte enbart på nätet. I samband med att BTH har öppet hus i slutet av månaden kommer det att ske en återträff för alumner.

– Finns det många före detta BTH-studenter på en ort kan de ju hitta varandra genom det här nätverket och ordna egna träffar, föreslår Stefan Persson.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.