GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

BILDER: Så blir nya kulturhuset!

Tävlingen är avgjord – här är det vinnande förslaget på hur Karlskronas nya kulturhus ska se ut.
– Uppgiften kräver att vi visar stor respekt och ödmjukhet för platsen, samtidigt som vi tillför en ny karaktär och identitet till torget.
Foto: Illustration: MIR

Frågan om Karlskronas nya kulturhus har stötts och blötts under många år.

Till slut föll valet på den tomt där gamla posthuset ligger i dag. Senast användes byggnaden som vårdcentral. Det gula tegelhuset ska jämnas med marken och ersättas med ett nybygge, budget för själva byggnationen ligger på 180 miljoner kronor, 20 miljoner är avsatta för inredningen.

För att bestämma hur huset ska gestaltas utlyste kommunen en arkitekttävling och nu har ett vinande förslag korats.

Det är danska byrån Dorte Mandrup Arkitektkontor som står bakom det vinnande förslaget.

– Vi är enormt glada över att vi återigen givits möjlighet att tillföra vår prägel till en historiskt viktig plats som är skyddad av UNESCO, säger Dorte Mandrup, creative director på det danska arkitektkontoret.

Lars Johan Almgren, Frants Nielsen och Johan Navjord från Dorte Mandrup Arkitektbyrå med sitt vinnande förslag Karls Krona.
Lars Johan Almgren, Frants Nielsen och Johan Navjord från Dorte Mandrup Arkitektbyrå med sitt vinnande förslag Karls Krona.
Foto: Johan Hultgren
Foto: Illustration: MIR
Foto: Illustration: MIR
Foto: Illustration: MIR

Planen är att byggnaden ska inhysa ett stadsbibliotek, besökscentrum, en mindre konsthall, läsesällskapets bibliotek, blackbox, publika ytor med enkla scener, möteslokaler, personalytor och ett café.

En jury av politiker och tjänstemän i kommunen samt två ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter valde i höstas ut de fyra arkitektfirmor – nu har man hittat sitt favoritförslag.

– Det känns fantastiskt att efter en lång process att nu äntligen kunna visa upp visionen av det nya kulturhuset som kommer att bli en injektion för kulturlivet i kommunen, säger kommunalråd Börje Dovstad (L), ordförande i arkitekttävlingens jury.

Jan Lennartsson (M) har varit engagerad i kulturhusfrågan i många år, sedan 2007 har han deltagit i styrgruppen.

– Fantastiskt, nu har vi äntligen ett bra förslag att jobba mot! Vi hade fyra fina alternativ att välja mellan och det här gillar jag, det finns mycket Karlskrona-DNA, säger han.

Foto: Illustration: MIR
Foto: Illustration: MIR
Foto: Illustration: MIR
Börje Dovstad (L) presenterar det vinnande förslaget.
Börje Dovstad (L) presenterar det vinnande förslaget.
Foto: Johan Hultgren

Även Elina Tyrberg, förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen, är nöjd.

– Äntligen, får man väl säga. I år fyller biblioteket 60 år och det har varit bra. Men nu är det dags för något nytt som passar våra moderna behov.

I tävlingsunderlaget till de deltagande arkitekterna står det bland annat att den nya byggnaden ska tillföra och stärka barockstadsplanens värden och ”läka det ofullständiga kvarter där fastigheten ingår.”

Målet är att bygget ska spegla sin samtid men även passa in med den omgivande bebyggelsen.

Från arkitektbyrån är man mycket glada över att ha gått vinnande ur tävlingen, De anser att deras förslag kommer att passa väl in i Karlskronas stadsbild.

– När man ritar ett hus för en stad som Karlskrona är det mycket viktigt att hela tiden utgå från den miljön där det ska byggas. Vi ville fånga det barocka, vilket bland annat syns i taket, och skapa ett hus som syns men inte tränger sig på den lägre bebyggelsen på baksidan, säger Lars Johan Almgren, arkitekt.

Här kan du läsa hela tävlingsunderlaget.

Här är huset som ska rivas för att ge plats åt ett nytt kulturhus.
Här är huset som ska rivas för att ge plats åt ett nytt kulturhus.
Foto: Maths Olsson