GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Så ska Karlskrona bli världsledande inom marin teknik

Under tisdagen invigde försvarsminister Peter Hultqvist (S) ett nytt nationellt centrum för undervattensteknik i Karlskrona.
En viktig pusselbit i projektet blir en helt ny utbildning inom marin teknik på BTH.
Karlskrona • Publicerad 24 april 2018
Under invigningen fick försvarsministern Peter Hultqvist styra en undervattensfarkost som fanns i bassängen på Försvarsmaktens Dykeri- och Navalmedicinska Centrum.
Under invigningen fick försvarsministern Peter Hultqvist styra en undervattensfarkost som fanns i bassängen på Försvarsmaktens Dykeri- och Navalmedicinska Centrum.Foto: Johan Svensson

– Det här är en viktig invigning till en intressant satsning som är viktig för Sverige, säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

Det är Blekinge Tekniska Högskola som bildar ett nytt centrum för undervattensteknik i Karlskrona tillsammans med näringslivet och Försvarsmakten.

En viktig pusselbit blir en helt ny civilingenjörsutbildning i marin teknik som startar på BTH till hösten.

Från vänsten: Lars G Carlsson, NKT, Anders Hederstierna, rektor på BTH, Oskar Frånberg, BTH, Peter Hultqvist (S), försvarsminister, Sten Nordin, landshövding, Magnus Jönsson, chef för Sjöstridsskolan, Magnus Forsbrand, vd för Blue science park och Gunnar Wieslander, från chef för Saab Kockums.
Från vänsten: Lars G Carlsson, NKT, Anders Hederstierna, rektor på BTH, Oskar Frånberg, BTH, Peter Hultqvist (S), försvarsminister, Sten Nordin, landshövding, Magnus Jönsson, chef för Sjöstridsskolan, Magnus Forsbrand, vd för Blue science park och Gunnar Wieslander, från chef för Saab Kockums.Foto: Johan Svensson

– Utbildningen har 30 platser och de är fyllda. Det har varit ett bra söktryck, där en tredjedel är tjejer, säger Oskar Frånberg, från BTH.

Utbildningen i Karlskrona som är på fem år kommer att vara unik.

– Det finns en lucka inom systemteknik och enligt näringslivet har denna typ av utbildning saknats. Vi ser stora möjligheter med utbildningen, som kan skapa världsledande forskning i Karlskrona, säger Oskar Frånberg.

Syftet med ett nytt centrum för undervattensteknik är att Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga behöver stärkas inom undervattensteknik som är en nationell angelägenhet.

– Det här stärker Sveriges undervattensförmåga.

– Detta är en säkerhetssatsning för Sverige som skapar jobb och exportmarknad samtidigt, Peter Hultqvist.

Initiativet hyllas av de stora arbetsgivarna NKT Cables och Saab Kockums i Karlskrona.

– Det är jättepositivt och ett bra sätt för oss att hitta framtida kompetens, säger Lars G Carlsson, från NKT.

– Den nya utbildningen skapar bättre förutsättningar för oss att rekrytera lokalt i Karlskrona, säger Gunnar Wieslander, från chef för Saab Kockums.

Under invigningen fick försvarsministern Peter Hultqvist styra en undervattensfarkost som fanns i bassängen på Försvarsmaktens Dykeri- och Navalmedicinska Centrum, DNC. Farkosten klippte av en kabel från NKT under vattenytan.

Dykcentret är också en viktig pusselbit i satsningen.

– Vår dykanläggning är en av världens modernaste och det skapar bra förutsättningar för denna satsning, som vi tycker är jättepositiv, säger Magnus Jönsson, chef för Sjöstridsskolan.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.