Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så väljer du rätt säng

Att välja säng kan vara svårt men det är viktigt att det blir rätt. Lars Carlsson som äger Sovkoncept i Nättraby berättar att ett vanligt fel många gör är att inte ta sig tid till att testa att ligga i sängen.
Nättraby • Publicerad 26 mars 2020
Lars Carlsson, som driver Sovkoncept i Nättraby, berättar hur du väljer säng.
Lars Carlsson, som driver Sovkoncept i Nättraby, berättar hur du väljer säng.Foto: Stina Pettersson

När du ska välja säng måste du först bestämma dig för vilken typ du vill ha. Det finns sängar med ramresår som är stramare att ligga i och kontinentalsängar som är mjukare. I kontinentalsängen kan du dessutom ha två olika fastheter vilket är bra om ni till exempel väger olika mycket. Vikt, längd och hur ni somnar avgör vad ni behöver. Sover du på magen ska du ha en fast madrass för att inte rasa ner med höften. Ligger du i stället på rygg eller sidan ska du ha en mjuk madrass. Du ska ligga i sängen, inte ovanpå den men den får inte heller bli som en hängmatta.

– Vi tittar på hur kunderna ligger. Sängen är en investering i hälsa som du har i många år, säger Lars Carlsson, som driver Sovkoncept.

Annons

Livslängden på en säng varierar beroende på hur bra den är. Som längst kan en bra säng hålla mellan 12 och 15 år.

Att köpa säng handlar också om känsla. Det sista avgörandet får kunden själv göra. Om du väljer mellan två sängar ska du testa att ligga i dem och känna efter i mellan tio och tolv minuter.

Kontinental och ställbara sängar är de som är populärast. Med ställbara sängar kan du ställa in både huvuddelen och fotdelen efter behov.

– Folk köper dem och de blir favoritfåtöljen. Annars kan det vara skönt att lyfta på benen om du har gått och stått en hel dag eller att lyfta på huvudet om du är snuvig, säger Lars.

Grönt och blått blir allt populärare för de som vill ha lite färg på sängen.
Grönt och blått blir allt populärare för de som vill ha lite färg på sängen.Foto: Stina Pettersson

Det är inte bara sängen du måste prova. Kudden ska dessutom passa till den typ av säng du behöver. Han berättar att många har för höga kuddar som gör att nacken hamnar i fel läge.

– Vi brukar hjälpa till med kuddar. Då letar vi upp en säng som påminner om den de har hemma och tittar på nacken när de ligger på sidan.

Bäddmadrassen är också en del av sängen som du ska tänka på. Den påverkar känslan och klimatet i sängen. Bäddmadrassen är en förbrukningsvara och är den som får ta mest stryk. En billig kan hålla i två till tre år medan du kan ha en bra i fem till sju år.

Lars bästa tips för att hitta rätt säng är att du ska ta tid på dig, fråga personalen och lägga dig i sängen.

– Det värsta jag vet är när folk sätter sig och inte lägger sig i sängen. Då är det en lottsedel.

Fakta

Tips

• Sängar med ramresår är stramare att ligga i.

• Kontinentalsängar är mjukare. Du kan dessutom ha två olika fastheter på dem, vilket är bra om ni till exempel väger olika mycket.

• Sover du på magen ska du ha en fast madrass för att inte rasa ner med höften. Ligger du i stället på rygg eller sidan ska du ha en mjuk madrass. Du ska ligga i sängen, inte ovanpå den men den får inte heller bli som en hängmatta.

• Om du väljer mellan två sängar ska du testa att ligga i dem och känna efter i mellan tio och tolv minuter.

• Det är inte bara sängen du måste prova. Kudden ska dessutom passa till den typ av säng du behöver.

• Bäddmadrassen påverkar känslan och klimatet i sängen. Den är en förbrukningsvara och tar mest stryk. En billig kan hålla i två till tre år medan du kan ha en bra i fem till sju år.

• Livslängden på en säng varierar beroende på hur bra den är. Som längst kan en bra säng hålla mellan 12 och 15 år.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons