SD i samtal: ”Vi kan bli vågmästare”

Karlskrona Artikeln publicerades
Jimmie Åkessons besök i Karlskrona var välbesökt.
Jimmie Åkessons besök i Karlskrona var välbesökt.

Under lördagen höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons ett torgmöte i Karlskrona inför en stor publik.

Partiet har ökat i opinionsundersökningar sedan valet 2014 och de räknar med att flytta fram sina positioner ännu mer i Blekinge under nästa mandatperiod.

– Det pågår samtal om konkreta samarbeten med andra partier i flera Blekingekommuner, säger Björn T Nuhardi, länsordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge, till Sydöstran efter Jimmie Åkessons tal.

I början av veckan presenterade Sverigedemokraterna en uppskattning som bygger på att de kan få en vågmästarroll i 155 av 290 kommuner runt om i landet.

SD:s förhoppningar om att bli tungan på vågen mellan blocken bygger på en dialog med lokala företrädare och studier av regionala och nationella opinionsmätningar.

– Det är inte omöjligt att vi kan bli vågmästare i någon av kommunerna i Blekinge, säger Björn T Nuhardi.

Hur ser du på möjligheterna att styra någon kommun ihop med andra partier?

– Det är inte omöjligt det heller. Vi för som sagt samtal kring gemensamma strategier med andra partier, säger Björn T Nuhardi.

I vilka kommuner?

– Det kan jag inte avslöja.

I SVT/Novus väljarbarometer från den 30 augusti får Sverigedemokraterna 18,2 procent – vilket kan jämföras med 12,2 från valet 2014.

Rikstrenden brukar följa med på kommunalnivå – vilket talar för att partiet kommer få fler mandat i samtliga kommuner i Blekinge.

Under Jimmie Åkessons tal i Karlskrona la han stort fokus på att kritisera Stefan Löfven (S), ökad trygghet och bättre vård.

– Det ska vara likvärdig vård vart man än bor i landet. Tillgängligheten måste bli bättre i hela landet, sa Jimmie Åkesson.

Partiledaren är orolig över utvecklingen i landstinget Blekinge.

– Landstinget här i Blekinge har gjort stora underskott år efter år. Då är det något som är fel. Staten måste ta mer ansvar så det blir likvärdigt i alla län, sa Jimmie Åkesson.

Under Åkessons besök i Karlskrona var det en hög polisnärvaro – men myndigheten meddelar att allt gick lugnt till.