1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SD-politiker frias från hets mot folkgrupp: ”Skönt det är över”

Christopher Larsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, frikänns från misstankarna om hets mot folkgrupp.
– Det är fantastiskt skönt att detta är över nu, säger han.
Christopher Larsson vid rättegången om hets mot folkgrupp. Blekinge tingsrätt friar honom från brott.
Foto: Mattias Mattisson

I dag kom domen mot SD-politikern Christopher Larsson. Han frikänns från misstankarna om hets mot folkgrupp.

Christopher Larsson, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, polisanmäldes av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar efter ett inlägg på Sverigedemokraternas lokala Facebooksida i november 2017. I sitt inlägg satte Larsson samman den nybyggda minareten i Kungsmarken i Karlskrona med terrordåd.

Larsson skrev bland annat ”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att 'Allah är stor', samma fras 'Allah akhbar' som islamister skriker när de spränger sig i luften”.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Domen mot Sverigedemokraternas Christoffer Larsson lämnades ut av Blekinge tingsrätt under torsdagen.
Foto: Johan Hultgren

Åklagaren hade yrkat på att Christopher Larsson skulle dömas för brott till villkorlig dom och 60 dagsböter. Blekinge tingsrätt gick på en annan linje.

Tingsrätt skriver i sin dom: ”Sammanfattningsvis kan sägas att inte varje yttrande som innehåller omdömen om en viss grupp eller varje uttryck för missaktning av en sådan grupp är straffbelagt”.

För att Larsson skulle dömas för hets mot folkgrupp ”krävdes fullt och klart att uttalandet överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion rörande gruppen i fråga”, skriver man vidare i sin dom.

Rätten ansåg att hans inlägg delvis var utformat på ett förlöjligande sätt då minareten jämförs med en fallos, men samtidigt menade rätten att inlägget var politiskt och en kommentar i en aktuell fråga.

Tingsrätten gjorde bedömningen att han inte överskridit gränsen för en saklig diskussion: ”Omständigheterna kring inlägget har emellertid varit sådana att det inte är nödvändigt eller rimligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall”.

En nämndeman vände sig emot tingsrättens beslut att fria Larsson från hets mot folkgrupp och anför att ”Christopher Larssons inlägg inbjuder inte till en religionskritisk diskussion”.

Larsson har erkänt att han skrivit inlägget, men menar att hans uttalande höll sig inom ramen för yttrandefriheten. Under förhandlingarna i tingsrätten sa han så här:

– Jag kämpar för demokratin och yttrandefriheten och får i dag ta skott för yttrandefriheten.

Vidare menar Larsson att han i sitt inlägg åsyftar muslimska terrorister och fundamentalister:

– Jag pratar om islamistiska extremister och inte muslimer i allmänhet. I min värld är extremister och islamister att jämställa med varandra, sa han under rättegången.

Samtidigt medgav Larsson i rätten att han kunde ha uttryckt sig på ett annat och bättre sätt så att ingen tog illa vid sig.

Det var en lättad Christopher Larsson som på torsdagen tog del av tingsrättens dom:

– Det är fantastiskt skönt att detta är över nu. Jag är lättad och hoppas att vi nu kan fortsätta partiets arbete att göra Karlskrona och Blekinge till en bättre plats, säger han till Sydöstran över telefon.

Han ser domen som en seger för yttrandefriheten.

– Om jag som politiker inte kan uttrycka mig om ett aktuellt ämne i en pågående politisk diskussion så är vi illa ute.

Ångrar du i dag något i ditt inlägg?

– Jag ångrar ingenting som jag skrev, men jag har bett om ursäkt ifall någon tog illa vid sig och kände sig kränkt, säger Christopher Larsson.

Läs mer

Karlskrona

Trafik: Renovering av bro påverkar trafiken

Köbildning kan uppstå.

Karlskrona

Nu slås portarna upp för tivoli

Kommer att hålla till i hamnen.

Sport

Repris: Färjestaden–Sjöstaden, 5 augusti

Vi direktsände premiären i damettan

Sport

Bryter med KHK för spel i allsvenskan

Här är klubben han hamnar i

Karlskrona

Larm: Köksfläkt började brinna i lägenhet

SOS larmar.

Ronneby

Blekinge: Då börjar SAS flyga från Ronneby igen

Har inte flugit sedan april månad - och nya Air Leap utökar sin trafik.