Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Smittskyddsläkaren: ”Många ringer och är oroliga”

– Många ringer till oss och är oroliga. Men vi svarar som vi nu svarar dig: Har du inte varit i Kina så är du inte smittad av coronaviruset. Vi har inte haft något misstänkt fall i Blekinge, säger regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
– Men coronaviruset är något helt annat än det vanliga influensaviruset. Det är ett helt nytt virus som sannolikt överförts från djur till människa. Det finns fortfarande många frågetecken kring dess ursprung.
BLEKINGE • Publicerad 4 februari 2020 • Uppdaterad 9 mars 2020
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare vid Region Blekinge.
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare vid Region Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

– Om du har influensaliknande symtom, hosta och feber och liknande så är det med stor sannolikhet vanlig säsongsrelaterad influensa. Då är det vanliga rutiner som gäller. Om du däremot varit i Kina de senaste 14 dagarna och insjuknar med hosta, halsont eller feber ska du kontakta 1177 för rådgivning och hänvisning till rätt vårdinrättning. I dessa fall är det viktigt att du inte åker direkt till en akutmottagning eller jourcentral, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare vid Region Blekinge.

– Vi får många samtal, men än så länge kan vi lugna Blekingeborna med att endast en resa till Kina skulle göra att du kan ha drabbats av coronaviruset. Många frågar om det är säkert att resa till länder som Thailand och Singapore. Än så länge avråder UD endast från resor till Hubeiprovinsen i Kina, men resenärer bör kontrollera UD:s reseinformation regelbundet.

Så här ser coronaviruset ut i kraftig förstoring.
Så här ser coronaviruset ut i kraftig förstoring.Foto: /TT
Annons

Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer risken som mycket låg för att smittan ska spridas i Sverige. I samband med importfall kan enstaka fall förekomma innan smittan stoppas. Det finns i dagsläget inget vaccin mot viruset.

Bengt Wittesjö konstaterar att vården förberett sig inför eventuellt misstänkta fall av coronaviruset. Man har aktiverat de rutiner som sjukvården använder i för den här typen av sjukdomar.

I förra veckan var P4 Blekinge först med att rapportera om att elva anställda på Volvo i Olofström fick arbeta hemifrån efter att de varit i Kina.

FAKTA

Så skyddar du dig från att bli smittad

• En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

• Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

• Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Smittspridningen i Kina går mycket snabbt och ett stort antal länder, inklusive Sverige, har drabbats. Den 24 januari berättade Sydöstran att Region Blekinge rustar sig för eventuella fall av coronaviruset. För en vecka sedan var 900 smittade i Kina. Senaste siffran i dag är 17 383 smittade. Dödsfallen har på en vecka stigit från 26 till 362. Ett fall har hittills konstaterats i Sverige och då handlade om en kvinna som besökt Wuhan-området i Kina.

– Det vi gjort är att plocka fram de rutiner vi haft sedan länge för liknande sjukdomar. Vi har informerat de verksamheter som kan komma att bli berörda. Alla vet ju om att det här skulle kunna dyka upp, och då ska vi veta hur vi ska hantera det, säger Bengt Wittesjö.

Här saknas innehåll

”Alla vet ju om att det här skulle kunna dyka upp, och då ska vi veta hur vi ska hantera det.”
Bengt Wittesjö, smittskydsläkare.

I Kina och andra länder har många köpt munskydd för att förhindra smitta. Men enligt Wittesjö hjälper inte munskydd.

– Ett munskydd skiljer sig från ett andningsskydd, som används inom exempelvis hälso- och sjukvården. Munskyddet skyddar inte mot smitta. En allmänt förebyggande åtgärd är att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen samt att undvika kontakt med sjuka människor.

Den som hostar och nyser i armvecket och som håller god handhygien vid sjukdom skyddar andra från smitta.

– Om du däremot varit i Kina de senaste 14 dagarna och insjuknar med hosta, halsont eller feber ska du kontakta 1177 för rådgivning och hänvisning till rätt vårdinrättning. Då är det viktigt att inte åka direkt till en akutmottagning eller jourcentral.

Bengt Wittesjö säger vidare att den vanliga säsongsinfluensan som brukar drabba Sverige vid den här tiden på året kan vara minst lika dödlig som den nya viruset.

Annons

– Man räknar med att ett par tusen personer avlidit i den säsongsrelaterade influensan varje år. Oftast är det äldre patienter med underliggande sjukdomar. En vanlig följdsjukdom som kan få dödliga konsekvenser är lunginflammation. Det händer att unga friska personer avlider i influensa, men det är mycket sällsynt.

Det tas inga risker om det kommer in misstänkta fall av coronaviruset till landets sjukhus. Här är ett exempel på ett isoleringsrum på Karolinska Universitetssjukhuset med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning.
Det tas inga risker om det kommer in misstänkta fall av coronaviruset till landets sjukhus. Här är ett exempel på ett isoleringsrum på Karolinska Universitetssjukhuset med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning.Foto: Claudio Bresciani / TT
Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons