Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Storstrejk för klimatet: ”Läget är akut”

Under fredagen demonstrerade människor över hela världen för klimatet. På Klaipedaplatsen i Karlskrona samlades ett 100-tal personer.
– Jag blev förvånad att det kom så många, säger Annie Karlsson.
Madeleine Norman och Annie Karlsson, från Fridays for future lokalavdelning i Karlskrona, under fredagens demonstration.
Madeleine Norman och Annie Karlsson, från Fridays for future lokalavdelning i Karlskrona, under fredagens demonstration.
Foto: Matilda Ohlsson

Hon är tillsammans med Madeleine Norman engagerad i Fridays for future lokalavdelning.

I 45 veckor har de strejkat varje fredag.

– Och det kommer vi att göra tills vi upplever att Sverige följer Parisavtalet, säger de.

I dagarna kom FN:s klimatrapport, som beskriver hur klimatförändringen påverkar världens hav och frusna områden, och nu växer klimatrörelsen Fridays for future som startades av svenska Greta Thunberg för ett år sedan.

Under fredagen pågår manifestationer och strejker runt om i Sverige och i resten av världen. Och för första gången har vuxna uppmanats till att gå med och strejka för klimatet.

Läs mer: Tusentals i svenska klimatdemonstrationer

I Karlskrona började de första regndropparna att falla vid lunchtid på fredagen, men strax innan tolv samlades allt fler personer vid Klaipedaplatsen. Ett hundratal, både barn och vuxna, var på plats när Annie Karlsson tog till orda i en megafon – och uppmanade andra att göra detsamma.

– Det måste till en förändring snart. Läget är akut, säger Madeleine Norman.

Läs mer