Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stort intresse bland forskare efter utgrävning

Pipfabriksfynden efter utgrävningen i kvarteret Gulin har väckt stort intresse utanför Karlskrona. Bland annat har forskare på ämnet hört av sig.
Karlskrona • Publicerad 29 december 2017
Mats Anglert och Mikael Henriksson under utgrävningen i kvarteret Gulin.
Mats Anglert och Mikael Henriksson under utgrävningen i kvarteret Gulin.Foto: Mattias Mattisson

I november gjordes en förundersökning i kvarteret vid Norra Smedjegatan och Skeppsbrokajen, med syfte att se vad som finns bevarat från tidigare verksamheter på tomten med det sista hamnmagasinet innan det bebyggs.

Bland annat hittades spår från Karlskronas enda kända kritpipefabrik som drevs av Nils Matteus Nordsten i mitten på 1700-talet. Det har intresserat experter på tillverkning av denna typ av pipor.

Annons

– Det har aldrig tidigare gjorts undersökningar på någon tillverkningsplats i Sverige, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinge museum.

Han anser också att det finns ett stort värde i att titta närmare på vad som kan gömma sig i marken. Det är dock upp till länsstyrelsen att besluta om fortsatt arkeologisk verksamhet.

– Vi ger rekommendationer om vad som kan forskas mer kring och själva fabriksverksamheten är något som är väldigt påtagligt, som det går att studera vidare kring. Vi blev förvånande över hur mycket som fanns väl bevarat.

Till exempel hittade man ett kritpipshuvud med fabriksägarens initialer.

Ett av de mest anmärkningsvärda fynden från grävningen är ett pipskaft från Karlskronas enda kända kritpipefabrik.
Ett av de mest anmärkningsvärda fynden från grävningen är ett pipskaft från Karlskronas enda kända kritpipefabrik.Foto: Mattias Mattisson

Enligt Mikael Henriksson är det många som har hört av sig med anledning av utgrävningen.

– Alla som vi har pratat med ser det som en unik möjlighet. Generellt håller de som hört av sig på med stadshistoria, men det finns många olika intressen kring det som vi har fått ta del av.

Någon gång i januari blir rapporten klar att lämna över till länsstyrelsen som beslutsunderlag.

– Så får vi ta det därifrån.

Men redan nu efterlyser Mikael Henriksson fotografier från platsen som lokalborna kan tänkas ha i sina släktalbum. Särskilt på västra delen av det aktuella kvarteret vid Skeppsbron. Det gör inget om det skulle vara dålig kvalité.

– Vi kan ändå få någon ledtråd, och det är pusselbitar som behövs.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons