GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort oljeutsläpp i Östersjön - scenariot i Karlskronaövning

I år är det Sveriges tur att ordna den årliga miljöskyddsövningen Balex Delta och övningen förläggs till Karlskrona.
Det innebär bland annat att flera parkeringsplatser försvinner i Handelshamnen i Karlskrona där fartygen ska ligga förtöjda.
Bild från Balex Delta 2007 som också hölls utanför Karlskrona.
Bild från Balex Delta 2007 som också hölls utanför Karlskrona.
Foto: Kustbevakningen

Övningen Balex Delta genomförs varje år av länderna med kust mot Östersjön i samarbete med EU.

I år arrangeras övningen av Kustbevakningen och förläggs utanför Karlskronas kust. Totalt deltar 550 personer från 32 olika länder och 20 fartyg, flygplan och helikoptrar i övningen.

Fartygen kommer ligga förtöjda i Handelshamnen i Karlskrona när de inte är ute till sjöss. Det kommer även sättas upp ett tält vid kajplatsen där Kustbevakningens fartyg ligger i Handelshamnen. Det innebär att flera parkeringsplatser där kommer försvinna under nästa vecka.

Även på Stumholmen kommer övningen märkas av. Där ordnas aktiviteter för övningsdeltagarna utanför hangarbyggnaderna och vid Marinmuseum. Övningen gör även att det kan vara svårt att få tag i taxi och lediga hotellrum i Karlskrona under veckan.

Scenariot som deltagarna ska öva på är ett stort oljeutsläpp i Östersjön som når flera länders kuster.

– Oljan bryr sig inte om några nationsgränser. Internationellt samarbete är avgörande, säger Therese Larsson, Kustbevakningens projektledare för Balex Delta.

Och hur ska då oljeutsläppet fejkas? Jo genom utsläpp av 40 000 liter popcorn.

I övningen ingår även en kemolycka med utsläpp av giftiga kemikalier och en landövning som länsstyrelsen Skåne ansvarar för.

Fartygen som ingår i övningen kommer att hålla öppet skepp för allmänheten mellan klockan 17 och 18 på måndag den 27 augusti. Då kan den som vill gå ombord och träffa folk från Östersjöns internationella miljöräddningsflotta.

Från Balex Delta 2007 utanför Karlskronas kust.
Från Balex Delta 2007 utanför Karlskronas kust.

Läs mer