Svensk lag gäller även världsstjärnor

Ledare Artikeln publicerades

När den världsberömde rapparen ASAP Rocky befann sig i Stockholm hamnade han i konflikt med en kille. Killen anklagade rapparen för att ha fördärvat hans hörlurar.

Det hela fortsatte med att pojken följde efter rapparen och hans livvakter för att få en förklaring. De avvisade pojken som provocerade och riktade slag mot den ena livvakten. Det hela slutade med att rapparen, som filmade och raljerade, tar tag i pojken, slänger honom i luften och hela hans ‘’gäng’’ misshandlade killen som ligger på marken.

Detta filmades och spreds internationellt. Svensk polis häktade världsstjärnan samma kväll. Detta ledde till att han tvunget ställde in sin europaturne och uppskattningsvis har han gått miste om 16 miljoner. Detta fall är fascinerande, världsstjärna efter världsstjärna runtom i världen har fördömt polisens ingripande och kräver att ASAP ska släppas fri. Macklemore som besökte Helsingborg inledde sin konsert med att kalla fallet för en liten skitsak. Andra artister har bojkottat Sverige.

Jag kan förstå att misshandel för elit kan tyckas som en skitsak. Men för en vanlig människa är detta långt utanför det acceptabla. Jag är innerligt stolt över vårt rättsväsende tar detta på allvar oavsett vem handlingen begås av, att vara internationellt känd är aldrig en ursäkt till vansinnighet. Rättvisan står över kändisskap.

Det fördömande som världsstjärnor riktar på Sverige är obefogat. Samtliga som försvarar en människa enbart för dennes titel bör läsa om romerska guden Justitia. Hon bär på tre attributer. Vågen, där hon väger in vad som talar för och emot. Svärdet, som signalerar att det är hon som dömer. Och ögonbindeln, som förhindrar henne att se till personen, utan enbart till handlingen.

Jag försvarar ingen och ännu är ingen dömd, men man är inte immun för man är känd. Vi får se vad domstolen kommer fram till, världsstjärnorna får skrika sig hesa, svensk lag gäller i Sverige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.