GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tennisspel del i integration

Integration behöver inte vara så krångligt. Det menar lärare och elever på Fischerströmska och Ehrensvärdska som nu har lärt känna varandra bättre, bland annat genom att spela tennis tillsammans.
KARLSKRONA • Publicerad 4 juni 2018 • Uppdaterad 5 juni 2018
Ramesh Sultani från Fischerströmska gymnasiet får en high-five av Daniel Brodén, tränare i Karlskrona tennisklubb.
Ramesh Sultani från Fischerströmska gymnasiet får en high-five av Daniel Brodén, tränare i Karlskrona tennisklubb.
Foto: Mattias Mattisson

Monika Szala-Faligowski, lärare på språkintroduktionsprogrammet på Fischerströmska gymnasiet, berättar att önskemålet till träffarna kom från hennes elever som är nyanlända.

– De ville så gärna träffa en svensk klass och få svenska kamrater. De tycker att det ibland kan vara svårt att träffa och lära känna svenskar, säger hon.

Genom Karlskrona tennisklubb har Monika Szala-Faligowski fått kontakt med Jennie Villnersson Månsson som arbetar som lärare på Ehrensvärdska gymnasiet och tidigare har genomfört liknande utbyten.

Hela gänget från Fischerströmska och Ehrensvärdska samlade på utomhusbanan på Rosenholm.
Hela gänget från Fischerströmska och Ehrensvärdska samlade på utomhusbanan på Rosenholm.
Foto: Mattias Mattisson

Eleverna som går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet var först på besök på Fischerströmska där de fick lära sig mer om hur det går till på språkintroduktion.

– Våra elever fick också berätta om sig själva och sina fritidsintressen och hur det är att bo i Sverige när man är invandrare, säger Monika Szala-Faligowski.

Under andra träffen fick vård- och omsorgseleverna visa vad de gör på sin utbildning.

I måndags var det dags för en avslutande träff på Rosenholm där alla, under ledning av Karlskrona tennisklubb, fick chans att prova på att spela tennis. En som hade väldigt roligt var Ramesh Sultani, 18, som kom från Afghanistan till Sverige 2015.

– Jag har aldrig gjort det innan, men tennis är jättekul så jag vill gärna fortsätta med det.

Han har också uppskattat möjligheten att lära känna vård- och omsorgsklassen.

– Det är väldigt trevliga elever som det har varit roligt att få träffa igen.

Julia Nelsson, Emma Fransson och Tilda Lönngren håller med om att träffarna varit ett lyckat integrationsprojekt.

– Det kan egentligen vara ganska enkelt, som att ta en fika tillsammans eller vara här och spela tennis ihop, säger Tilda Lönngren.

– Det är bra av skolorna att anordna detta, så att man får en möjlighet att lära känna varandra, säger Julia Nelsson.

Emma Fransson menar att det viktigaste är att vara öppna och intresserade av varandra, så att nyanlända får en chans att lättare komma in i samhället.

9 bilder
Tilda Lönngren.
Ramesh Sultani.
Omar Waezi.
Tilda Lönngren.
Karlskrona tennisklubb höll i förmiddagens tennisspel.
Emma Fransson.
Tilda Lönngren.
Ramesh Sultani.
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.