Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tre fall av misstänkt coronavirus i Blekinge

Det finns nu tre misstänkta fall av corona i Blekinge där personer som rest i de områden där viruset spridits och som uppvisar symtom har testats. – Vi väntar provsvar i eftermiddag, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, Region Blekinge.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
BLEKINGE • Publicerad 26 februari 2020
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.Foto: Mattias Mattisson

Samtidigt som antalet länder där fall av coronaviruset upptäckts blir allt fler utökas också listan över de områden som bedöms utgöra en smittorisk. Bengt Wittesjö berättar att sammanlagt fem personer i Blekinge har hittills misstänkts vara smittade av coronavirus. De första två visade sig vara falskt larm. Men nu finns ytterligare tre personer som både har rest i områden där corona finns och som vid hemkomsten kontaktat sjukvården med symtom.

– Vi har tagit prover och väntar svar nu i eftermiddag, säger Bengt Wittesjö.

Annons

Han säger vidare att personerna inte befinner sig i karantän på sjukhuset utan är hemma och har uppmanats att inte vistas utomhus för att minska risken för smitta.

– De har symtom, men är inte allvarligt sjuka i dagsläget.

Han konstaterar också att det finns en beredskap för hur man inom Region Blekinge, sjukhus, vårdcentraler och så vidare, ska hantera ett bekräftat fall av coronaviruset.

– Det finns en inkubationstid på mellan två och 14 dagar, i genomsnitt fem, och därför är det viktigt att spåra vilka kontakter en coronasmittad person haft. Det är viktigt att betona att ett enstaka fall inte med automatik innebär att smittan spridits till andra personer. Dock visar utvecklingen i exempelvis Italien att en spridning kan gå väldigt snabbt. Att ett land i Europa drabbats av en så snabb smittospridning bekräftar att alla länder behöver vara förberedda på att hantera fall av coronaviruset.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons