Tuk-tuk i Karlskrona sprider glädje

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Ola Berup i finaste uniformen vid sin kära tuk-tuktaxi. Han kör både turister och vid olika arrangemang, till exempel bröllop. Bilden är tagen i samband med ett uppdrag på Trossö.
Foto:privat
Ola Berup i finaste uniformen vid sin kära tuk-tuktaxi. Han kör både turister och vid olika arrangemang, till exempel bröllop. Bilden är tagen i samband med ett uppdrag på Trossö.

– Jag hade inte väntat mig att passagerarna skulle bli så glada av att åka tuk-tuk. Tio minuters färd och folk skiner som solar och pratar semesterminnen från Thailand och Indien.

Strax efter nyår berättade Sydöstran om slöjdlärare Ola Berups nystartade taxirörelse på Aspö. TukTuk Karlskrona erbjuder transporter med ett i Sverige sällsynt fordon som är desto vanligare i Asien. Den som besökt Indien eller Thailand har säkert redan sett många tuk-tuks. De motordrivna trehjulingarna tar sig smidigt fram på gator där det myllrar av andra trafikanter.

– Det har gått ganska bra, summerar Ola Berup första halvåret.

– Vid midsommar hade jag fullt upp och jag har haft ganska många uppdrag i samband med bröllop och liknande arrangemang. Nu hägrar Kulturrundan och Hasslöfestivalen och då är jag på plats och då blir det mycket att göra igen. Vissa dagar har jag kört i skytteltrafik mellan färjan och olika resmål på Aspö.

Drömmen är att utveckla rörelsen och skaffa fler tuk-tuks. Just nu kombinerar Ola Berup företaget med sina andra jobb som slöjdlärare och finsnickare.

Tuk-tuk som transportmedel sprider sig sakta men säkert i andra svenska städer. Nyligen etablerades exempelvis ett nytt företag i Kalmar med det spännande namnet Yxksi kaksi tukxi HB.

Både att köra och åka tuk-tuk är ett nöje, tycker Ola Berup.

– Jag hade inte väntat mig att passagerarna skulle tycka att det var så roligt att åka tuk-tuk. Efter tio minuters färd är humöret på topp och minnen från olika semesterresor har lockats fram. Och att köra tuk-tuk är också roligt. Det vill jag gärna fortsätta med.