Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Nilsson: Tveksamt att ta betalt för sekretessprövning

Som ivrare av offentlighetsprincipen reagerar jag på att länsstyrelsen tar ut en avgift på 500 kronor i timmen för att sekretesspröva allmänna handlingar.
Anders NilssonSkicka e-post
Publicerad 27 juli 2019
Anders Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Nilsson Sydöstran
Anders Nilsson SydöstranFoto: Mattias Mattisson

Jag är osäker på hur länge det har pågått. Ingen av dem jag pratade med på länsstyrelsen i veckan kunde heller svara på när man införde en avgift för sekretessprövning.

”Kostnaden är enligt avgiftsförordningen 125 kronor per påbörjad 15-minutersperiod”, fick jag besked om när jag begärde ut ett ärende på postlistan.

Annons

Sedan lång tid tillbaka har myndigheter rätt att ta betalt för kopior på handlingar. De första nio sidorna är gratis, men från tionde sidan kostar det 50 kronor och därefter två kronor per sida. När det gäller e-post kan det också kosta pengar för den tid det tar att plocka fram handlingarna.

Men att ta betalt också för att pröva om jag ens har rätt att ta del av handlingar känns konstigt. Jag har ingen anledning att ifrågasätta om länsstyrelsen gör formellt rätt. Det är en statlig myndighet som säkert har koll på alla paragrafer i avgiftsförordningen.

”Det kan vara lite jobbigt för dem som arbetar på myndigheter. Men det är viktigt att offentlighetsprincipen fungerar. För i länder där den inte gör det sker saker i skymundan, i det fördolda.”

Men demokratin känns för viktig för att omgärda den med alltför många hinder. Det handlar inte om pengarna i sig, utan om den attityd man som myndighet har gentemot medborgarna: Det ska inte vara lätt att få ut allmänna handlingar. Det ska vara svårt. Och jag ska känna mig som en besvärlig kund som tar av tjänstemännens tid.

Jag är ingen kund. Jag är en representant för allmänheten. Skillnaden på oss som journalister och andra medborgare är att vi har tid att begära ut allmänna handlingar. Den tiden har oftast inte rörmokare, butiksbiträden och lastbilschaufförer. För de jobbar med annat på dagarna.

Syftet med offentlighetsprincipen är att vi ska kunna få möjlighet att hålla koll på hur politiker och tjänstemän arbetar - hur de hanterar våra gemensamma skattepengar. Det kan vara lite jobbigt för dem som arbetar på myndigheter. Men det är viktigt att offentlighetsprincipen fungerar. För i länder där den inte gör det sker saker i skymundan, i det fördolda. Och det kan till slut gå så långt att medborgarna lever med känslan att det är de som finns till för myndigheterna och inte tvärtom.

Där vill vi inte hamna.

Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons