unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ubåt döps efter Blekinge

Ubåtarna av typ A26 byggs för fullt av Saab Kockums i Karlskrona. Nu står det klart vad de båda undervattensfartygen ska heta.
New Generation Submarine A26Artist Impression
New Generation Submarine A26Artist Impression
Foto: Kockums/Artist Impression

Ubåtarna HMS Gotland, Halland, Uppland, Södermanland och Östergötland får sällskap... av Blekinge och Skåne.

Det är Skånska dagbladet som rapporterar att de nya ubåtarna av typ A26 som byggs i Karlskrona nu har fått sina namn. Tidigare har de bara kallats för "Nästa generations ubåt”.

HMS (Hans/Hennes majestäts skepp) Blekinge beräknas bli leveransklar år 2024, året efter kommer HMS Skåne att sjösättas.

– Traditionen att ge ubåtar landskapsnamn infördes under amiral Per Rudbergs tid som chef för marinen. Han ansåg att marinens slagkraftigaste fartyg skulle överta landskapsnamnen när jagarepoken gick i graven, berättar kommendörkapten Torbjörn Lundströmer som är chef för materielsektionen vid marinstaben i Stockholm till Skånska dagbladet.

Sveriges korvetter döps till stadsnamn och minröjningsfartyg efter fyrar och öar.

Namnen Skåne och Blekinge har föreslagits av marinen och godkänts av kungen, i form av ett så kallat gillande. Det slutgiltiga beslutet fattas av marinchefen.

Namnen är framtagna av en namnkommitté inom marinen, som bland annat har tagit hänsyn till historiken och vilka namn som använts tidigare, berättar Kristina Swaan, marinens kommunikationschef

Sedan tidigare finns det två örlogsfartyg som har burit namnet HMS Blekinge, ett linjeskepp med 68 kanoner sjösatt år 1682 och en galär med 28 kanoner sjösatt år 1749.

Läs mer