GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Yrket som aldrig går ur tiden

Tick tick tick tick tick... ljudet av en mekanisk klocka som idogt räknar upp sekunder till minuter och minuter till timmar hörs från allt fler människors armar.
Sydöstran har träffat en av länets få kvarvarande urmakare.
Blekinge • Publicerad 19 augusti 2019 • Uppdaterad 20 augusti 2019
Olle Petersson har övat upp en stadig hand och ett sinne för små detaljer.
Olle Petersson har övat upp en stadig hand och ett sinne för små detaljer.
Foto: Andreas Blomlöf

Från att ha blivit nästan helt utrotade, först av de batteridrivna kvartsuren och sedan av mobiltelefonen, har det mekaniska armbandsuret fått en riktig renässans.

Det räcker att gå in på klockavdelningen på köp- och säljsidan Tradera för att se att det råder full kommers, både gammalt och nytt säljs i en rasande takt.

När Sydöstran ber Sofia Haglin på Traderas presstjänst att ta fram aktuella siffror för klockförsäljningen visar den på en tydlig förändring: I år har försäljningen ökat med 24 procent de första sju månaderna jämfört med samma period i fjol.

Det är framförallt exklusiva klockor som ökar (27 procent) och de märken som säljs mest är Omega, Seiko och Certina. Mer än 95 procent av de exklusiva klockorna som säljs på Tradera är begagnade. Årligen säljs det för cirka 60 miljoner kronor.

– Jag tror att människor i dag är trötta på att bara köpa nya saker, ofta massproducerat i fjärran länder. Det finns ett växande intresse för saker som har en historia och en vacker patina, som utstrålar något genuint och äkta och som är gjort av hög kvalitet. Jag tror därför att intresset för exklusiva märkesklockor växer, säger Sofia Haglin.

Äldre klockor är ofta lite mindre än moderna. Från 30 mm upp till 36 mm i omkrets är vanligt. I dag ligger standard på runt 40 mm och uppåt för ett herrur.
Äldre klockor är ofta lite mindre än moderna. Från 30 mm upp till 36 mm i omkrets är vanligt. I dag ligger standard på runt 40 mm och uppåt för ett herrur.
Foto: Andreas Blomlöf

När fler köper mekaniska klockor, inte minst gamla och i många fall slitna, ökar också efterfrågan på urmakare som kan serva urverken.

– Allt fler kommer in med klockor de köpt på nätet som inte går riktigt så bra som de ska. Jag har verkligen märkt av att intresset för att samla på klockor har ökat.

Det säger Olle Petersson på Stjärnurmakarna i Karlskrona. I dag är han en av de få yrkesverksamma urmakarna som är kvar i länet. Överlag råder det brist på utbildade urmakare i landet. Till hösten ska han flytta verksamheten till en helt ny lokal, större och bättre anpassad för urmakeriet. Men när vi träffar honom sitter han i sin gamla verkstad i Kronan och jobbar med en kunds klocka. Förutom en stadig ström av batteribyten har han många beställningar att beta av, allt från enklare service till renoveringar av fina märkesklockor.

”Jag tilltalas av att det är så otroligt små marginaler, allt måste vara perfekt.”

Intresset för att fixa med mekaniska prylar har han haft sedan barnsben.

– Fast när jag var yngre var det mest mopeder och sånt jag mekade med. Jag provade att fixa en väggklocka men det gick inget vidare...

Det misslyckade reparationsförsöket till trots sökte han sig till mikromekanikerutbildningen, där urmakeri ingick. Fast egentligen ville Olle jobba som ortopedtekniker och tillverka proteser.

– De första två åren var man ju så ung och hade intresse för andra saker än skolan... men under det tredje året fick jag upp ögonen för urmakeri. Jag tilltalas av att det är så otroligt små marginaler, allt måste vara perfekt.

Urmakare måste kunna renovera och bygga nya delar.
Urmakare måste kunna renovera och bygga nya delar.
Foto: Andreas Blomlöf
Kugghjulen inuti ett mekaniskt verk är små och ömtåliga.
Kugghjulen inuti ett mekaniskt verk är små och ömtåliga.
Foto: Andreas Blomlöf

Runt om i Olles verkstad finns en uppsjö av specialverktyg och delar. Han plockar fram en lupp och en skruv så liten att den knappt syns med blotta ögat – knappt en halv millimeter lång.

Jobbet som urmakare för med sig en känsla för detaljer och en stor portion tålamod. En mekanisk klocka är uppbyggd av ett stort antal mycket små och känsliga beståndsdelar. Kugghjul bara några millimeter i diameter måste lyftas ut med största försiktighet.

Inget för darrhänta?

– Nej, men det där är faktiskt något som man kan träna upp. Jag tar ett djupt andetag, andas ut lite och gör det som kräver precision. Man får bara inte glömma att andas!

Ett välbläddrat exemplar av en prisguide för klockor.
Ett välbläddrat exemplar av en prisguide för klockor.
Foto: Andreas Blomlöf
De mekaniska verken är ofta vackra att studera.
De mekaniska verken är ofta vackra att studera.
Foto: Andreas Blomlöf

Ett problem i dag är bristen på reservdelar. Därför måste många urmakare även lära sig att tillverka nya delar.

– För vissa klockor är det nästan omöjligt att få tag i reservdelar, framförallt gamla fickur. I andra fall kan delarna vara mycket dyra. I bland är det bästa alternativet att byta ut urverket mot ett nytt. Det är en bedömningsfråga från fall till fall där kunden får bestämma vilken väg man vill gå.

En förutfattad mening mot klockintresset är att det måste vara en dyr och lyxig hobby. Och självklart finns det gott om dyra ur. Men antalet lättöverkomliga klockor med en rik historisk bakgrund som får andra intresserade att lyfta på ögonbrynet är också stort.

Allt från ryska militärklockor från Sovjettiden till vackra kostymklockor från schweiziska tillverkare går att hitta från några hundralappar styck.

– På 90-talet var det förstås ännu lättare, då kunde du få en fin Omega för nästan ingenting. Nu har marknaden förändrats och prisbilden är en helt annan. Men jag tycker inte att det är priset som gör en klocka intressant. Det jag går igång på är hur den fungerar, om den har en intressant komplikation eller liknande. Dyrt behöver inte betyda spännande.

För den som vill köpa sig en gammal klocka finns det lite att tänka på. Sätt en högsta prisgräns för dig själv. Titta noga på bilderna, ställ frågor till säljaren om något är oklart och om det handlar om en Rolex eller liknande är det bäst att få möjlighet att titta på objektet i verkligheten.

– Och som med allt annat, låter en affär för bra för att vara sann så är det nog så. Tyvärr förekommer det att säljare målar om tavlor och på andra sätt förvanskar begagnade klockor. Jag har fått in personer som är ledsna över att deras nyinköp har slutat att fungera.

Baksidan av en kronograf, något av det mest komplicerade som en urmakare kan jobba med.
Baksidan av en kronograf, något av det mest komplicerade som en urmakare kan jobba med.
Foto: Andreas Blomlöf

Framtiden för armbandsuret tror Olle är ljus. Liksom i andra branscher finns det trender och varje trend innebär att fler skaffar sig sin första klocka.

– Nu senast var det Daniel Wellington som fick många att köpa ett armbandsur. Vad man än tycker om det märket så har det hjälpt till att få in nya intresserade som annars inte hade haft en tanke på att ha en klocka på armen.

Olle Petersson säger att han gärna hade sett att fler utbildar sig och börjar jobba med service och reparationer av klockor. Att vara ensam urmakare har sina baksidor.

– När vi var fler här i Karlskrona var vi mer kollegor än konkurrenter. Vi kunde hjälpa varandra med idéer och inspiration. Det saknar jag i dag.

För den som vill utbilda sig till urmakare finns det en yrkesutbildning på Urmakarskolan i Motala. Enligt Urmakarskolan ser arbetsmarknaden god ut för den som väljer yrket, eftersom återväxten av kvalificerade urmakare är betydligt lägre än pensioneringarna.

För egen del ser Olle fram emot att flytta till de nya lokalerna, där han kommer få bättre plats även för reparationer av golvur och liknande. Och i framtiden kan även andra projekt hägra.

– Jag har nyligen byggt en CNC-fräs för att kunna tillverka ännu fler delar själv... jag hade gärna byggt en egen klocka, från grunden. Vi får se, kanske när jag blir pensionär.

Fakta

Topp 10 dyraste klockorna på Tradera

• Rolex, Sky-Dweller, Oyster Perpetual, armbandsur 18K guld, 42 mm 245 500 kronor

• Rolex Submariner 1680 - Red Sub - Fat Font - MK6 tavla -9315 länk- Raritet 1973 190 000 kronor

• Rolex Submariner 16618 - Herrur - 18k - Äkthetsintyg - 1990 178 199 kronor

• Rolex Daytona 116520 Cromalight år 2015 162 501 kronor

• Rolex datejust Diamant Rolex 159 000 kronor

• Rolex datejust ll , Diamant Guld / Stål, Sv såld med garanti 153 000 kronor

• Rolex Submariner 116610LV Hulk 145 000 kronor

• Breitling chronomat 44 HB011012 135 000 kronor

• Rolex Submariner Date ”Hulk" 125 000 kronor

• Rolex 116610LV 2019 (Hulk) 119 000 kronor

Topp 10 dyraste klockorna sålda på Tradera i Blekinge

• Vintage Rolex Day Date 36mm 18k 85 500 kronor

• Vintage Rolex Day Date 36mm 18k 72 500 kronor

• Panerai Luminor Marina 40mm 31 500 kronor

• Rolex klocka 69173 med intyg 30 000 kronor

• Omega Speedmaster 3570.5000 29 000 kronor

• Breitling Antares world automatic 28 000 kronor

• Breitling Antares world automatic 28 000 kronor

• Rolex Datejust 6917 vintage 14 k guld + SS klocka 27 000 kronor

• Omega Seamaster Professional 300m 24 000 kronor

• Breitling Avenger 23 600 kronor

Luppen och pincetten är två ovärderliga verktyg för en urmakare.
Luppen och pincetten är två ovärderliga verktyg för en urmakare.
Foto: Andreas Blomlöf

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.