Kultur & Nöje

Volvo Duett – med starka band till Blekinge

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

I början av juli 1953 ­tillverkades den första Volvo Duetten. Men visste du att Duetten är starkt förknippad med både Olofström, Karlshamn och Mörrum?

Namnet är inte bara trevligt att säga och för tankarna till musik. Det syftar på att Duetten var två bilar i en – både transportbil och personbil. När bilen lanserades blev den snabbt populär, särskilt bland företagare, lantbrukare och andra som behövde en rymlig och lättlastad transportbil.
Utvecklingsarbetet skedde mestadels i Olofström, på bara 15 månader, en kort tid för att ta fram en ny bilmodell. Volvo Duett har stark anknytning till tre orter i Blekinge. Karossdelarna pressades i Olofström, sedan fraktades de till Karlshamn där de svetsades ihop och samman­fogades med ramen. Efter det fraktades karosserna till Volvos fabrik i Göteborg där de försågs med drivlina, instrumentering med mera.
Volvoanläggningen fanns i gamla socker­bruket i Karlshamn mellan 1953 och 1958. Sedan flyttades sammansättningen till en nybyggd ­fabrik i Mörrum, där IFÖ Sanitär finns i dag. Där blev Volvo bara kvar i två år innan det var dags för en ny flytt. Nu till AB Svensk stålpressning i Olofström, som senare togs över av Volvo Personvagnar.
I Olofström fotsatte ­karosstillverkningen kvar ända till den sista ­Duetten tillverkades 1969.
Anledningen till att modellen lades ner var två. Dels hade Volvo två ­andra, modernare, kombi­modeller i form av Amazon i kombiutförande och 145:an, dels skulle inte Duetten klara de nya och hårdare krocktest­kraven.