Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Alfredson rasar mot "Jönssonligan"-premiären

Efter det att biopremiären ställts in verkar det som om "Se upp för Jönssonligan" går direkt till en strömningstjänst. Det är filmens regissör Tomas Alfredson rejält besviken över.
Film • Publicerad 23 november 2020
Tomas Alfredson tillsammans med skådespelarna Anders "Ankan" Johansson, Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt och David Sundin vid inspelningen av den nya "Jönssonligan"-filmen. Arkivbild.
Tomas Alfredson tillsammans med skådespelarna Anders "Ankan" Johansson, Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt och David Sundin vid inspelningen av den nya "Jönssonligan"-filmen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett öppet brev riktar Alfredson sig till filmens publik och påpekar att filmprojektet har fått flera miljoner av "svenska folkets gemensamma pengar" i stöd från Svenska Filminstitutet och den därför borde visas på bio.

"Jag har fått det stora förtroendet att få använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna: 'Se upp för Jönssonligan' skall ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen", skriver han.

Annons

Förra veckan stod det klart att flera stora svenska filmpremiärer skjuts upp. Däribland den nya "Jönssonligan"-filmen, som skulle ha kommit till vita duken på juldagen, årets största biopremiärdag.

Alfredson, som även har fått hjälp att sprida brevet via kompisen Henrik Schyfferts Instagram då han själv saknar sociala medier, avslutar med att be alla om ursäkt.

"Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg, skriver han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons