GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annika Norlin släpper nytt – som sig själv

Leonard Cohens kulturmansliv på ön Hydra är en inspiration. Pengar är en annan när Annika Norlin släpper ny musik.
Musik • Publicerad 28 oktober 2021
"Mitt vanliga jag väljer att vara en rimlig person snarare än en fullblodskonstnär, men jag kan känna en sorg ibland över att jag inte har tillåtit mig själv att gå hela vägen", säger Annika Norlin som är aktuell med ny musik. Pressbild.
"Mitt vanliga jag väljer att vara en rimlig person snarare än en fullblodskonstnär, men jag kan känna en sorg ibland över att jag inte har tillåtit mig själv att gå hela vägen", säger Annika Norlin som är aktuell med ny musik. Pressbild.
Foto: Viktor Sjödin

Artistnamnen Hello Saferide och Säkert! får vila. Den här gången är det Annika Norlin som gäller. Först ut är låtarna "Hydra" och "Pengar".

TT: Det känns så lockande att skriva att du har "hittat dig själv nu". Har du det?

– Ha, jag önskar att det var så. Men det handlar mer om att jag har skrivit låtar på både engelska och svenska. Jag jobbar också med nya människor, säger Annika Norlin och fortsätter:

– Min instinkt var att det skulle heta något annat men då var det folk runt mig som bara: "nej men det blir för konstigt, ska du inte heta ditt egna namn?" Och jag kunde hålla med om det, det är lite läskigt men så får det bli nu.

Leonard Cohen-inspiration

Låten "Hydra", den engelskspråkiga delen av dubbelsläppet som föregår kommande skivan "Mentor", tog form efter att Annika Norlin tittat på en dokumentär om Leonard Cohens år på den grekiska ön Hydra.

– Han säger vid något tillfälle att han väljer bort allt för att bli en bättre konstnär. Det finns något som är mäktigt och lockande i det. Mitt vanliga jag väljer att vara en rimlig person snarare än en fullblodskonstnär, men jag kan känna en sorg ibland över att jag inte har tillåtit mig själv att gå hela vägen.

TT: Hade det varit stor skillnad om du varit en fullfjädrad kulturkvinna?

– Det är så långt från min personlighet och jag är så noga med att förankra den sortens kultur jag gör i den lilla människan. Men man har många olika röster inom sig och det är intressant att fundera över vad som skulle hända om man tystar den som säger att den vill skapa men också ha fungerande vänskapsrelationer.

Jakt på pengar

När Annika Norlin blev tvungen att stanna upp i pandemitillvaron fick låtarna en tillbakablickande ton, trots att hon vinnlagt sig om att det egentligen inte skulle finnas något särskilt tema på skivan den här gången.

Ett exempel är låten "Pengar", som skildrar en slags klassresa. Den är inte självbiografisk men Annika Norlin minns tiden i början av 2000-talet, då hon var journalist och aldrig fick något fast jobb, som en ständig jakt på pengar och trygghet.

– Jag minns också att man så tydligt kunde se vilka som var inne och ute. En bild som jag aldrig kommer att glömma är det här med vip-rummen som fanns på krogarna, där så många stod utanför och tittade in. Men de som var där inne tittade aldrig ut, säger hon och fortsätter:

– Nu är jag säkert själv en sån som får vara i de där vip-rummen ibland. Det finns något väldigt läskigt och bisarrt i det som har något slags laddning.

TT: Pengar generellt "ska" man ju helst inte prata om. Eller upplever du att det är så?

– Ja, definitivt. Men det är intressant för jag rör mig emellan kompisar som inte har en krona och kompisar som har väldigt mycket pengar. Det är en lyx att ha den åsikten att man inte ska prata om pengar, säger hon.

"Väldigt smickrad"

Hela albumet "Mentor" kommer i början av nästa år. Titeln kommer sig bland annat av att Annika Norlin i kraft av sin "hederliga ålder" blev tillfrågad om hon ville bli mentor åt en ung tjej.

– Då händer det ju olika saker i en, som att man blir väldigt smickrad men också tänker att "va fan, jag vet ju ingenting om nåt". Men det händer något kul i relation till låtarna om man tänker sig att det skulle komma en mentor och ge det extremt dåliga rådet att man skulle släppa sin familj och barn och flytta till Hydra för att utveckla sin kultur.

Fakta: Annika Norlin

Född: 22 november 1977 i Östersund

Bor: Umeå

Tidigare meriter: Har jobbat som journalist på bland annat Aftonbladet och P3. 2005 släpptes debutskivan "Introducing ...Hello Saferide". 2007 kom första albumet under artistnamnet Säkert!. Sedan dess har hon belönats med bland annat fem Grammis. På senare tid har hon skrivit boken "Jag ser allt du gör", släppt Säkert!-skivan "Däggdjur" och haft en brevväxling, "Correspondance", med musikern Jens Lekman.

Aktuell: Dubbelsingeln ”Hydra”/”Pengar” släpps den 29 oktober. Albumet "Mentor" släpps i början av 2022.

TT
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.