Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bästa tv-tipsen i slutet av semestern

Värmeböljan är över för den här gången och plötsligt gör sig suget efter bra tv-serier påmint igen. Här är något av det bästa du kan strömma just nu.
Tv • Publicerad 28 juli 2021
Hotellchefen Armonds (Murray Bartlett) leende blir allt mer ansträngt ju längre in i "The White Lotus" man kommer. Här tillsammans med assistenten Lani (Jolene Purdy). Pressbild.
Hotellchefen Armonds (Murray Bartlett) leende blir allt mer ansträngt ju längre in i "The White Lotus" man kommer. Här tillsammans med assistenten Lani (Jolene Purdy). Pressbild.Foto: HBO Nordic
Rapparen Lil Dicky och hans hypeman Gata i HBO:s "Dave". Pressbild.
Rapparen Lil Dicky och hans hypeman Gata i HBO:s "Dave". Pressbild.Foto: HBO Nordic
Mark Bonnar och Jamie Sives som bröderna Max och Jake i "Vår lilla hemlighet". Pressbild.
Mark Bonnar och Jamie Sives som bröderna Max och Jake i "Vår lilla hemlighet". Pressbild.Foto: SVT
Bröderna Kretz hjälper mormor Majo att skapa en profil på en dejtingsida. I "Lyxmäklarna" följer man den franska familjen i jobbet och vardagen. Pressbild.
Bröderna Kretz hjälper mormor Majo att skapa en profil på en dejtingsida. I "Lyxmäklarna" följer man den franska familjen i jobbet och vardagen. Pressbild.Foto: Netflix
Hannah Herzsprung och Volker Bruch som Helga och Gereon Rath i den tyska storsatsningen "Babylon Berlin". Pressbild.
Hannah Herzsprung och Volker Bruch som Helga och Gereon Rath i den tyska storsatsningen "Babylon Berlin". Pressbild.Foto: SVT

"Dave" säsong 2, HBO Nordic.

Porrmissbruk, homoerotik och självhat. Plojrapparen Lil Dickys autofiktiva komediserie är inne på sin andra säsong och överträffar nästan den föregående. Det kan se ut som en uppdaterad "Entourage" men är långt mer experimentellt och skämskudde-roligt.

Annons

"Dave" ger en lite-för-realistisk skildring av narcissismen som omgärdar Los Angeles musikvärld, och de krockar som uppstår när en judisk rappare försöker orientera sig i en traditionellt svart kultur.

"Vår lilla hemlighet", SVT Play.

Två bröder kör efter en blöt kväll ihjäl en fotgängare, drabbas av panik och gör det fatala misstaget att försöka dölja brottet.

Låter det som en trött och rätt klichémässig intrig? Visst – fast i den här synnerligen smarta och bitvis väldigt roliga skotska tv-serien blir tittaren ofta överraskad av vändningarna. Även de på ytan grovt tillyxade bröderna – den charmige slarvern och den iskalle karriäristen – visar sig ha fler nyanser än någon kunnat ana.

Hur ska det gå för Max och Jake? Att svaret med största sannolikhet är "dåligt" hindrar en inte från att hålla en tumme för det klantiga brödraparet.

"Lyxmäklarna: En familjeaffär", Netflix.

Är du sugen på smaskiga intriger är det här inte serien för dig. Den franska realityserien "Lyxmäklarna" är snarare en puttrande boeuf bourguignon. Familjen Kretz är en ganska vanlig, fransk medelklassfamilj med ett ovanligt familjeföretag: deras mäklarfirma förmedlar lyxlägenheter och villor till de mest välbärgade.

Genom de sympatiska makarna Kretz och deras charmiga söner får man följa med in i extravaganta Parisvåningar och franska chateauer, samtidigt som man får ta del av mäklarlivet bakom kulisserna och den orimligt härliga familjens vardag. Största behållningen är mormor Majo, som utan att blinka drar av tio år från sin ålder när barnbarnen hjälper henne med en dejtingprofil.

Det skulle kunna vara tråkig tv – men det är det inte. Efter bara några avsnitt drömmer du om att bo i alla våningar de visar, och framför allt om att vara en del av familjen Kretz.

"Babylon Berlin", SVT Play.

Annons

Lika delar äppelkäck deckarnostalgi, dekadent Berlinskildring och sedelärande historielektion. Tyska "Babylon Berlin" har det mesta – och den nya omgången är ännu bättre än första vändan.

Bara den osannolikt maffiga inledningen är värd en rejäl slant av SVT:s licenspengar. Kriminalkommissarie Raths vandring genom Berlins börshus 1929, då börserna över hela världen kraschar, våldet briserar och en mördare går lös är både fasansfull och enormt snyggt genomförd.

"The White Lotus", HBO Nordic.

Många har redan jämfört serien med "Pang i bygget" – och Murray Bartlett i rollen som otursförföljd hotellchef ÄR bitvis en mer ångestriden och demonisk version av John Cleese.

I övrigt står "The White Lotus" på egna ben. Efter en lite trög inledning fastnar man snart för berättelsen om de dysfunktionella sällskapen på hawaiiansk lyxsemester. Hur går det för det ytterst omaka bröllopsparet? Klarar hotellchefen att hålla sig nykter? Och vem skickas i sista avsnittet hem i en likkista?

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons