Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Brist på kyrkomusiker att vänta

Musik • Publicerad 18 september 2021
Inom tio år kommer cirka 40 procent av landets kyrkomusiker att gå i pension. Arkivbild.
Inom tio år kommer cirka 40 procent av landets kyrkomusiker att gå i pension. Arkivbild.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Det saknas redan organister och körledare i landets kyrkor och bristen riskerar att bli än större då omkring 40 procent av landets kyrkomusiker kommer att gå i pension inom tio år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag är bekymrad över att man kommer att behöva ungefär 700 till 900 nya kyrkomusiker den närmaste tioårsperioden. Det utbildas kyrkomusiker, men inte i tillräckligt stor takt, säger Nils-Gunnar Karlson, ordförande för Kyrkomusikernas riksförbund, till radion.

Annons

De olika nomineringsgrupperna i kyrkovalet, som avslutas i helgen, föreslår olika lösningar på problemet. Det finns exempelvis förslag om att öka antalet utbildningsplatser, att orgel ska finnas som val i den kommunala musikskolan eller att kyrkomusiker ska ägna sig åt undervisning i församlingarna.

– Vi börjar se bristen redan nu, den hjälps upp av pensionärer som är vänliga och ställer upp långt upp i åren, säger Nils-Gunnar Karlson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons