GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Brittisk bondson hittade unik romersk mosaik

En romersk mosaik med motiv från Homeros "Iliaden" har hittats under en åker i Rutland i centrala England. Upptäckten gjordes under en pandemipromenad.
Kultur • Publicerad 27 november 2021
Under en brittisk åker låg denna romerska mosaik som föreställer en scen från Trojanska kriget. Pressbild.
Under en brittisk åker låg denna romerska mosaik som föreställer en scen från Trojanska kriget. Pressbild.Foto: University of Leicester Archaeological Services/AP

Mosaiken finns i vad som en gång varit en romersk villa och beskrivs som ett unikt arkeologiskt fynd i England – det första i sitt slag, uppger BBC.

Jim Irvine var 2020 ute och promenerade till följd av nedstängningen under pandemin. På sin fars ägor hittade han "ovanlig keramik" och kontaktade därför arkeologer vid Leicestershire County Council. Men han hämtade också en spade och gick till verket själv.

– Jag grävde ett grunt dike och det var precis på rätt plats. Att få se något som var varit orört i 1 700 år eller så har varit helt fantastiskt, säger Jim Irvine till BBC.

Mosaiken föreställer Akilles och Hektor i slutet av det trojanska kriget. Historic England, den brittiska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, beskriver den som en av de mest anmärkningsvärda och betydelsefulla mosaiker som någonsin hittats i Storbritannien.

John Thomas från University of Leicester Archaeological Services har lett utgrävningarna. Villan och mosaiken har anlagts av en person som varit förmögen men som också haft god kunskap om den klassiska litteraturen, konstaterar han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.