Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tiktok-parodi tävlar mot Danny i Melodifestivalen

Danny Saucedo är klar för Melodifestivalen 2021 – men tanken var först att han skulle programleda tävlingen tillsammans med Christer Björkman.
Han får sällskap av bland andra Arvingarna, Kadiatou, Eva Rydberg och Ewa Roos samt veteranen Tess Merkel.
Tv • Publicerad 1 december 2020
Danny Saucedo tävlar med bidraget "Dandi dansa". Arkivbild.
Danny Saucedo tävlar med bidraget "Dandi dansa". Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Mustasch med Hasse Andersson och sångaren Ralf Gyllenhammar under mellanakten vid deltävling ett i Melodifestivalen 2017 i Scandinavium i Göteborg. Arkivbild.
Mustasch med Hasse Andersson och sångaren Ralf Gyllenhammar under mellanakten vid deltävling ett i Melodifestivalen 2017 i Scandinavium i Göteborg. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Eva Rydberg och Ewa Roos på Fredriksdals teater 2004 när de spelade i "Mölle by the sea". Duon har jobbat tillsammans i många år. Arkivbild.
Eva Rydberg och Ewa Roos på Fredriksdals teater 2004 när de spelade i "Mölle by the sea". Duon har jobbat tillsammans i många år. Arkivbild.Foto: Stefan Lindblom

Danny Saucedo gör comeback i Melodifestivalen med den fartfyllda låten "Dandi dansa" – men vägen till en plats i musiktävlingen var krokig.

– Eftersom det är Christers (Björkman) sista år så frågade han mig om jag ville programleda med honom och andra artister, han ville att jag skulle vara programledare och "special guest". Väl på mötet ångrade jag mig, och kände att "jag vill tävla!", att det skulle vara kul och och oväntat, jag vill satsa lite. Det blev ett jävligt konstigt möte, säger Danny Saucedo och skrattar.

Annons

Enligt honom kommer den tidigare tävlingsproducenten i stället att leda programmet tillsammans med andra artister. Vilka är i nuläget okänt.

Arvingarna är tillbaka

I vanliga fall brukar SVT arrangera en stor presskonferens där de avslöjar vilka artister som tävlar i Melodifestivalen. På grund av den rådande pandemin har kanalen i stället valt att släppa ett nytt namn i timmen under tre dagar, med start på tisdagen.

Även Arvingarna deltar i musiktävlingen. De vann Melodifestivalen 1993 och tävlade senast 2019 med låten "I do". Veteranerna Nanne Grönvall, Thomas G:son, och Bobby Ljunggren har skrivit låten.

– Det är viktigt att vi fortsätter att skapa underhållning även om folk inte kan se oss live, att vi fortsätter att göra bra grejer för dem därute. För nu är det många som sitter låsta hemma och tv är kanske det enda sättet som folk kan få nöje och kärlek på, säger frontmannen Casper Janebrink.

Mustasch tävlar

Även hårdrockbandet Mustasch med Ralf Gyllenhammar i spetsen är klara för tävlingen. Det var Melodifestivalen 1975 och Björn Skifs “Michelangelo” som fick den då nioårige Göteborgssonen att kasta skivorna med “finska dragspelskungar” och i stället satsa på att bli rockstjärna.

Ralf Gyllenhammar har själv tävlat i SVT-programmet 2013 med låten “Bed on fire”, därefter har Mustasch agerat mellanakt 2017 tillsammans med Hasse Andersson. I samband med det framträdandet sade Gyllenhammar att Mustasch som grupp aldrig kommer att tävla i Melodifestivalen, eftersom delar av bandet ogillar musiktävlingen.

– - Jag tror att de har vant sig vid tanken, först var jag med, sedan var vi mellanakt, det blir en trestegsraket, jag har lurat dem! säger han.

Tillhör riskgrupp

70-plussarna Eva Rydberg och Ewa Roos är också klara för tävlingen med bidraget “Rena rama ding dong“.

– Vi gör en parodi på Tiktok och Facebook och Instagram och allt det där, med glimten i ögat, säger Eva Rydberg.

TT: Hur ser ni på att ni själva tillhör en riskgrupp?

Annons

– För vår del tror jag inte att det är någon fara, jag säger till och där är SVT jättenoga, säger Ewa Roos som bor på Ljusterö, nära Stockholm.

Eva Rydberg vet ännu inte hur hon ska ta sig till Stockholm.

– Men jag har beställt visir, jättebra visir, munskydd och visir över det. Det ska jag ha när vi repeterar, säger Eva Rydberg.

Fler artister som är klara för tävlingen är Lovad, Kadiatou, Emil Assergård, Tess Merkel, Paul Rey och Julia Alfrida.

Specialbyggd scen

I stället för en festivalturné äger såväl deltävlingar som final rum i Annexet i Stockholm. Publiken får nöja sig med en plats framför tv:n.

– Det är jättetråkigt att det inte blir någon publik, men det har gjort att vi har andra möjligheter att bygga en scen. Eftersom vi är på ett och samma ställe behöver scenen inte fraktas, vi kan bygga en scen utifrån ett tv-perspektiv, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Vilka deltävlingar som artisterna tävlar i avslöjas inte förrän senare.

Fakta: Danny Saucedo om...

... coronaåret:

Efter att pandemin satte stopp för min show och min arenaturné hade jag en otrolig abstinens efter att få stå på scenen, jag älskar att skapa saker och det tog tvärt slut. Den enda platsen som erbjuder mig att göra det under en sådan här period är Melodifestivalen, säger Danny Saucedo.

Fakta: Danny Saucedo om...

Danny Saucedo – "Dandi dansa"

Lovad – "Allting är precis likadant"

Kadiatou – "One touch"

Mustasch – "Contagious"

Eva Rydberg & Ewa Roos – "Rena rama ding dong"

Emil Assergård – "Om allting skiter sig"

Tess Merkel – "Good life"

Paul Rey – "The missing piece"

"Arvingarna" – "Tänker inte alls gå hem"

Julia Alfrida (blev uttagen i musiktävlingen "P4 nästa")

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons