Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Eurovision i coronans tid

Nästan ingenting är som vanligt under pandemin, och Eurovision Song Contest är inget undantag.
Det enda man vet helt säkert är att 2021 års tävling blir av.
Nöje • Publicerad 23 november 2020
The Mamas vann Melodifestivalen i våras, men fick aldrig åka till Eurovision Song Contest. Arkivbild.
The Mamas vann Melodifestivalen i våras, men fick aldrig åka till Eurovision Song Contest. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
En 64 år gammal tradition bröts förra året och jag tycker inte att man ska bryta den mer än nödvändigt. Nu får traditionen fortsätta, om än på ett annat sätt", säger Melodifestivalens producent Christer Björkman.
En 64 år gammal tradition bröts förra året och jag tycker inte att man ska bryta den mer än nödvändigt. Nu får traditionen fortsätta, om än på ett annat sätt", säger Melodifestivalens producent Christer Björkman.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När The Mamas stod som vinnare i Melodifestivalen inför ett fullsatt Globen i början av mars var det få som anade vad som väntade. Några röster hade höjts angående det tveksamma i att fylla en jättearena med folk med tanke på det där mystiska, men inte ännu globalt spridda, viruset. Danmark genomförde exempelvis sin final utan åskådare, medan den svenska tävlingen arrangerades precis som vanligt.

Men när det var dags för den stora Eurovisionfinalen i Rotterdam var den globala pandemin ett faktum. Det vanligtvis extravaganta evenemanget med hundratals miljoner tittare ersattes i svensk tv med ett "låtsas-Eurovision" med bidragen som nu automatiskt hade diskats och hamnat i ingenmansland.

Äger rum trots pandemi

Annons

Hur blir det då nästa år? Jo, Eurovision Song Contest blir av oaktat pandemin. I förra veckan meddelade arrangören, Europeiska radio- och tv-unionen EBU, att tävlingen ska genomföras i Rotterdam där årets final skulle ha hållits. Men exakt hur tävlingen kommer att se ut vet ingen.

EBU utgår från fyra olika scenarier: Antingen genomförs ett helt "normalt" Eurovision, ett med social distans och 1,5 meters avstånd, ett där de tävlande har möjlighet att tävla från sina hemländer eller ett som utgår från att Nederländerna befinner sig i lockdown och där tävlingen genomförs utan publik och där alla tävlande deltar från sina hemländer.

Hur blir då den svenska uttagningen? SVT har ställt in Melodifestivalturnén och sänder i stället alla deltävlingar från Stockholm. Hela tävlingen sänds dessutom utan publik för att inte riskera smittspridning. Vilken arena tävlingen ska äga rum i är inte klart, men SVT söker efter en stor lokal där man inte behöver dölja att läktarna gapar tomma.

Melodifestivalens senior producer Christer Björkman anser personligen att det är "en vitaliserande, knäpp och knasig" kreativ utmaning att jobba med Melodifestivalen under pandemiförutsättningar. När det gäller Eurovision Song Contest konstaterar också han att allting är väldigt osäkert.

– Det kommer att bli av, det vet vi. Sedan finns det olika scenarier beroende på smittläge och olika länders regler som in- och utresebegränsningar. I dag är det ju ingen som vet någonting om hur det ser ut i maj, säger han.

Tungt för värden

Det tyngsta lasset landar oundvikligen på värdnationen Nederländerna. Det är den som ska se till att säkra repetitioner för 41 länder. Delegationerna ska ta sig dit och hem i sin egen smittsäkra bubbla och hotellen måste säkra olika delegationer på olika våningsplan.

– Vi måste också förhålla oss till att sitta på hotellet i två veckor, vi kan inte ju ranta runt på stan det här året, säger Björkman.

Han anser att det faktum att Eurovision Song Contest blir av ändå är det viktigaste, inte i vilket format.

– Det blir annorlunda, men det är det värt. Vi får ändå utföra vårt jobb, det är det få i kulturbranschen som får göra. Vi är helt enkelt överlyckliga för att vi får göra det vi älskar: att underhålla, säger han.

Men att Eurovision blir av är även viktigt på ett djupare plan, anser Christer Björkman:

Annons

– Jag tänker på kontinuiteten och historien. En 64 år gammal tradition bröts förra året och jag tycker inte att man ska bryta den mer än nödvändigt. Nu får traditionen fortsätta, om än på ett annat sätt.

Fakta: Eurovision Song Contest 2021

Eurovision 2021 äger rum i Rotterdam den 18, 20 och 22 maj. Programledarna Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley och Nikkie de Jager är samma som skulle ha lett tävlingen i våras. Även dekoren är bibehållen från 2020:s inställda evenemang.

Tävlingen arrangeras i enlighet med något av följande fyra scenarier:

Scenario A: Tävlingen äger rum "som vanligt" i Ahoy Arena med nio shower (inklusive repetitioner), fulltalig publik och aktiviteter runt om i Rotterdam. Det här scenariot förutsätter att ett vaccin mot covid-19 har tagits i bruk eller att pålitliga tester finns tillgängliga.

Scenario B: Också nio shower med publik på Ahoy Arena men med krav på ett avstånd på minst 1,5 meter mellan alla. Tävlingsdelegationerna begränsas till färre personer, likaså presskåren. Även Eurovision-aktiviteterna utanför arenan anpassas. För att kunna hålla avståndet begränsas antalet publikplatser och det ska avgöras "på rättvisast tänkbara sätt" vem som får behålla redan köpt biljett. Den som själv vill återlämna sin biljett får pengarna tillbaka.

Scenario C: Som scenario B men med tillägget att de länder som inte kan resa till Rotterdam får uppträda live hemifrån.

Scenario D: Nederländerna befinner sig i lockdown och Eurovision anordnas utan publik och kringaktiviteter. Alla framträdanden från de deltagande länderna sänds live från respektive land i en sammanhållande tv-show från Ahoy Arena.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons