GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Filmrecension: Trist och oläskig skräckis

En film om två syskonpar som utsätts för traumatiska övergrepp. Låter det som en kul/läskig Halloween-film? Nej, precis. Och det kan inga andekannibalmonster i världen ändra på.
Filmrecension • Publicerad 27 oktober 2021
Jesse Plemons, Jeremy T Thomas och Keri Russell i skräckfilmen "Antlers". Pressbild.
Jesse Plemons, Jeremy T Thomas och Keri Russell i skräckfilmen "Antlers". Pressbild.
Foto: Kimberley French
Keri Russell spelar en problemtyngd kvinna som återvänder till sitt barndomshem i "Antlers". Pressbild.
Keri Russell spelar en problemtyngd kvinna som återvänder till sitt barndomshem i "Antlers". Pressbild.
Foto: Searchlight pictures/AP

Det här är en gissning. Men förmodligen såldes "Antlers" in till stjärnan Keri Russell ("The Americans") ungefär så här: "Det handlar om en kvinna som blev utsatt för övergrepp av sin far i barndomen. Nu återkommer hon till sin hemstad och märker att en ung elev i klassen som hon undervisar verkar uttrycka rop på hjälp (ledtråd= sjukt obehagliga teckningar som han slänger lite här och där, på ett monster som verkar tugga i sig saker på ett blodigt vis). Det hela slutar med att kvinnan får chansen att rädda pojken och samtidigt göra upp med sina inre demoner."

En rimlig skräckstory i en tid då genren utvecklas och numera är full av svinläskiga historier med medelålders kvinnor i huvudrollerna, som "The Babadook", "Relic" och "Hereditary".

Lite övernaturliga element och Oregons fuktiga skogar samt ett vagt klimathotstema (ledtråd = andarna är arga för att människorna förstör naturen) på det och så, vips: en lagom realistisk liten Halloween-skräckis som passar perfekt till popcornen. Dessutom är den skruvade skräckmästaren Guillermo del Toro exekutiv producent. "Var skriver jag på?", sade Keri Russell ivrigt. Kanske.

Men allt, exakt allt, har gått snett i "Antlers". För ingenting är läskigt hur mycket filmskaparna än öser på med knarrande dörrar, trögfattade poliser, köttslamsor eller försök till pulshöjande korsklippning.

Ur ett skräckperspektiv är filmen helt enkelt misslyckad. Vad annat kan man säga när det dyker upp ledsna, bleka, levande barn som inte har ett dugg gemensamt med exempelvis japanska övernaturliga skräckbarn som man blir livrädd för? Här blir man bara beklämd och vill ringa soc.

Och det som möjligen återstår av den där ambitionen att berätta en historia om en kvinna med problem och såriga familjeband – den faller platt i slutet, som känns rakt av avskyvärt och absolut inte vad man förmodligen betalar biobiljetten för. Sorry, Keri.

Fakta: Antlers

Genre: Skräck

Premiär: 29 oktober 2021

I rollerna: Keri Russell, Jesse Plemons, Jeremy T Thomas med flera

Regi: Scott Cooper

Speltid: 1 timme 39 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: +

TT
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.