GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Författaren Maj Sjöwall är död

Deckarförfattaren Maj Sjöwall har avlidit, meddelar förläggaren Ann-Marie Skarp till TT. Enligt familjen somnade hon in lugnt och stilla efter lång tids sjukdom.
Litteratur • Publicerad 29 april 2020
Maj Sjöwall har avlidit efter en lång tids sjukdom. Hon blev 84 år. Arkivbild.
Maj Sjöwall har avlidit efter en lång tids sjukdom. Hon blev 84 år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Maj Sjöwall har kallats "Sveriges första deckardrottning". Arkivbild.
Maj Sjöwall har kallats "Sveriges första deckardrottning". Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Maj Sjöwall och sambon Per Wahlöö gav 1965–1975 ut tio böcker om polisen Martin Beck. Arkivbild.
Maj Sjöwall och sambon Per Wahlöö gav 1965–1975 ut tio böcker om polisen Martin Beck. Arkivbild.
Foto: Scanpix/TT

– Jag har känt henne i över 40 år och det är naturligtvis en stor sorg. Det är en stor förlust för oss alla, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef på Piratförlaget.

Enligt henne finns det inte en enda deckarförfattare som inte har inspirerats av deckarbokserien "Roman om ett brott", som Sjöwall skrev med sambon Per Wahlöö mellan 1965 och 1975. Skarp säger att paret var föregångare i genren och förnyade den med sin speciella författarstil.

"Intellektuell människa"

Maj Sjöwalls bortgång sörjs av den nära vännen Michael Segerström, skådespelare.

– Hon var en sprudlande, intellektuell människa. Hon läste otroligt mycket. På 70-talet satt jag som hennes lärjunge och lyssnade på allt vad hon varit med om under 50- och 60-talet. Redan som 16-åring var hon ute i svängen med dåtidens giganter och sög åt sig massor av kunskap, säger Segerström.

Peter Haber, som är den skådespelare som är allra mest förknippad med rollen som Martin Beck, skriver i en kommentar till TT att han kommer sakna Maj Sjöwall.

"Nu har vi på några få dagar förlorat två stora svenska författare, P O Enquist och Maj Sjöwall. Naturligtvis så sörjer jag min goda vän Maj väldigt mycket och känner stor saknad. Jag tror att de kommer att ha många intressanta samtal med varandra i himlen", skriver han.

Arbetade på förlag

Maj Sjöwall började arbeta på förlaget Wahlström & Widstrand vid 15 års ålder. Hon studerade till journalist och blev senare layouttecknare på Bonniers för veckotidningarna Damernas Värld, Se och Idun. Hon fick på Bonniers i uppdrag att redigera en bok med en oöversatt novell och fick kontakt med Per Wahlöö.

De blev ett par efter att Wahlöö hade föreslagit att de skulle börja skriva böcker tillsammans. Maj Sjöwall hade även en dotter från ett tidigare förhållande. Under en författarkväll 2018 berättade Maj Sjöwall om hur paret skrev på nätterna, efter att deras två gemensamma barn hade somnat.

– När ungarna hade somnat sov vi en timme, gick upp, drack te och rökte. Sedan satt vi mittemot varandra på natten och skrev för hand. När Per behövde en paus byggde han modellbåtar och jag själv virkade lapptäcken, och på det viset kunde vi lämna över skrivandet till varandra och arbeta i skift, sade hon enligt sajten Boktugg.

Filmsuccé

Det går inte att överskatta Sjöwall/Wahlöös betydelse för den svenska kriminalromanen, säger kulturjournalisten Michael Tapper, som skrivit en doktorsavhandling om svensk kriminallitteratur.

– De var inte de första som skrev om poliser, men de var de första som skrev realistiska polisromaner. De gjorde mycket research, åkte ut till platser och fotade, och satte sig in i hur en polisutredning gick till.

Bo Widerbergs film "Mannen på taket" bygger på Sjöwall/Wahlöö-boken "Den vedervärdige mannen från Säffle". Filmen blev en succé och fick även bra recensioner. Vid Guldbaggegalan 1977 fick Håkan Serner ta emot priset för bästa manliga huvudroll och filmen fick en guldbagge för "högsta kvalitetspoäng". Filmserien där Peter Haber spelar Martin Beck har nyskrivna manus som inte bygger på Sjöwall/Wahlöös romaner.

Var statist

Maj Sjöwall tillfrågades om innehållet och var till en början statist vid några av filmatiseringarna. Men efter att ha sålt rättigheterna till namnet "Beck" var hon inte längre inblandad. Efter att Per Wahlöö avled 1975 och deras sista bok "Terroristerna" utkom samma år tog hon inte upp författandet igen i någon större utsträckning, även om hon gjorde ett par samarbeten med andra författare. Under sina sista 30 år arbetade hon som översättare.

Hennes "Sommar" i Sveriges Radio P1 2016 blev det årets mest lyssnade och sommarprogrammet var något hon såg som sina egna memoarer.

Familjen låter meddela att Maj Sjöwall inte avled i sviterna av covid-19.

Hon blev 84 år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.