Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Goya inspirerade till vinnande Erdogansatir

Flamman har korat vinnarbidraget i sin teckningstävling med satiriska verk föreställande den turkiske presidenten. Första pris går till Henry Åström för en parafras på Goyas målning av Saturnus som slukar sin son.
Kultur • Publicerad 23 januari 2023
Med inspiration av av Carl Johan De Geers klassiska satir "Skända flaggan" arrangerade Flamman sin teckningstävling med den turkiska presidenten som motiv. Arkivbild.
Med inspiration av av Carl Johan De Geers klassiska satir "Skända flaggan" arrangerade Flamman sin teckningstävling med den turkiska presidenten som motiv. Arkivbild.Foto: TT

"Denna gång är det Turkiets president som äter sina barn. Slagkraftig men vacker, naiv men skräckinjagande – vinnarbilden fångar situationens varje nyans" skriver tidningens jury.

Henry Åström säger i ett pressmeddelande att han ofta vänder sig till just Goya för att fånga mani och paranoia: "Sedan tänkte jag på hur Erdogan käkar sitt eget folk, inte minst kurderna".

Annons

Den socialistiska tidningen Flamman fick in över 400 bidrag till tävlingen som utlystes efter aktionen där en docka föreställande Recep Tayyip Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. Tidningen ville uppmuntra flera verk som driver med den turkiske presidenten – i yttrandefrihetens namn.

Tävlingen utlystes med hjälp av en pastisch på Carl Johan De Geers verk "Skända flaggan" från 1967, men med den svenska flaggan utbytt mot den turkiska. Flamman fick tillåtelse att använda De Geers verk och man fick till och med in ett helt nytt bidrag från konstnären själv.

I prisjuryn ingick chefredaktör Leonidas Aretakis, konstvetaren Paulina Sokolow, samt serietidskriften Galagos chefredaktör Rojin Pertow

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons