Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Idol"-Lana: Det är "hard core"

Till en början höll Lana Sulhav på att bryta ihop av scenskräck i TV4:s "Idol". Numera står hon stabilt på scenen, men kampen är inte över.
Tv • Publicerad 28 oktober 2021
Lana Sulhav uppträder med låten "Ain't no sunshine" av Bill Withers i "Idol".
Lana Sulhav uppträder med låten "Ain't no sunshine" av Bill Withers i "Idol".Foto: Erik Simander / TT
Lana Sulhav är inte den enda i släkten som syns på tv just nu. Hennes ena syster är med i realityserien "Bachelor", och hennes andra syster är skådespelare.
Lana Sulhav är inte den enda i släkten som syns på tv just nu. Hennes ena syster är med i realityserien "Bachelor", och hennes andra syster är skådespelare.Foto: Erik Simander / TT
Lana Sulhav kämpar med scenskräcken i "Idol".
Lana Sulhav kämpar med scenskräcken i "Idol".Foto: Erik Simander / TT

Lana Sulhav tvekade länge på om hon skulle våga satsa på sin stora dröm, musiken. I år tog hon steget, sökte till "Idol", och är nu en av tio kvar i tävlingen.

– Emotionellt har det varit upp och ned, pang på. Det är första gången jag står på en scen, det är live, man får kritik och ska bli bedömd. Det är inga "baby steps", det är verkligen "hard core, nu kör vi, all in", konstaterar Lana Sulhav.

Annons

I början av"Idol"-resan led 23-åringen av rejäl scenskräck. Även om hon numera ser självsäker ut under fredagsfinalerna har rädslan inte försvunnit. För att stå ut jobbar hon med sina tankar och försöker att acceptera att scenskräcken alltid kommer att finns där.

– Det är mycket mental träning som krävs för att stå där på en fredagsfinal, mycket affirmation, meditation och andningstekniker. Sedan hjälper det att vi repar totalt fyra gånger på scenen, då blir min kropp van, säger hon.

Tre systrar i rutan

Lana Sulhav är uppvuxen i en kreativ familj. Hennes ena syster Shada-Helin Sulhav är skådespelare och har bland annat synts i tv-serien "Innan vi dör". Hennes andra syster Shilera Sulhav är en av deltagarna i årets "Bachelor".

– Vi håller alla tre med varandra om att det är svårt att vara framför kameror i allmänhet. Min syster som är skådis säger att det är mycket lättare att vara en karaktär framför kameran än att vara sig själv, säger Lana Sulhav.

Samtidigt konstaterar hon att deras tv-erfarenheter skiljer sig åt.

– Det är olika bubblor och olika typer av reality, men vi stöttar varandra mycket i det här. Vi förstår hur det kan kännas att vara i en värld där du är med i tv och syns, säger hon.

Juryn bestämmer låtar

En annan skådespelare som Lana Sulhav räknar som familj, är "Snabba cash"-huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad, som har dykt upp i "Idol"-publiken under säsongen för att visa sitt stöd.

– Vi har vuxit upp med varandra, våra familjer är jättenära. Vi säger att vi är släktingar även om vi inte är det. Våra pappor kom hit tillsammans, umgicks och skaffade barn, sedan har vi vuxit upp tillsammans, säger Lana Sulhav.

I veckans "Idol" är det juryn som väljer vilka låtar artisterna ska sjunga och för Lana blir det "Ain't no sunshine" av Bill Withers.

– Det känns som att jag kommer att kunna göra den lite lekfull, lite mer Lana-vibes, säger hon.

Annons

TT: Vad tror du om dina vinstchanser?

– Jag har verkligen ingen aning. Det går upp och ner, det är så svårt att veta vad svenska folket tänker.

Fakta: Veckans låtar

Erik Elias Ekström – "You’re beautiful" av James Blunt

Lana Sulhav – "Ain’t no sunshine" av Bill Withers

Birkir Blær – "Leave the door open" av Silk Sonic

Amena Alsameai – "Ocean eyes" av Billie Eilish

Philip Ström – "Against all odds (Take a look at me now)" av Phil Collins

Fredrik Lundman – "I want it that way" av Backstreet Boys

Jacqline Mossberg Mounkassa – "Stay" av Rihanna & Mikky Ekko

Daut Ajvaz – "U got it bad" av Usher

Annika Wickihalder – "Take me to church" av Hozier

Sunny Taylor – "Skate" av Bruno Mars

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons