GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Iranska medier hyllar dådet mot Rushdie

Flera konservativa medier i Iran har gått ut och hyllat gärningsmannen bakom attacken mot författaren Salman Rushdie.
Litteratur • Publicerad 13 augusti 2022
Förstasidan på olika iranska tidningar på lördagen, dagen efter attacken på Salman Rushdie. Flera konservativa medier har uttryckt glädje efter dådet.
Förstasidan på olika iranska tidningar på lördagen, dagen efter attacken på Salman Rushdie. Flera konservativa medier har uttryckt glädje efter dådet.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Rushdie, som fått dödshot från Iran sedan 1989 efter sin roman "Satansverserna", attackerades i fredags på scen under en föreläsning i USA och knivhöggs i nacken och buken.

Tidningen Kayhan, vars chefredaktör tillsatts av landets högste ledare Ali Khamenei, skrev "tusen lyckönskningar till den modiga och plikttrogna person som attackerade ondskans avfälling Salman Rushdie i New York. Handen på mannen som slet nacken av Guds fiende måste kyssas", rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Fatwan mot Rushdie utfärdades av den framlidne ayatolla Ruhollah Khomeini 1989 och bad muslimer runt om i världen att döda författaren för att hans bok ansetts hädisk.

2019 twittrade den högste ledaren Ali Khamenei att fatwan mot Rushdie var oåterkallelig, vilket fick plattformen att stänga av hans konto.

Rubriken i den konservativa tidningen Vatan Emrooz löd på lördagen "Kniv i Salman Rushdies nacke" och dagstidningen Khorasan skrev "Satan på väg till helvetet".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.