Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jakob Hellman: "Är skyldig bilisten ett tack"

När Jakob Hellman återigen ger sig ut på sommarturné vill han passa på att tacka den okände välgörare som hjälpte honom under en annan turné – för över 30 år sedan.
Musik • Publicerad 9 juli 2022
Jakob Hellman ger sig återigen ut på sommarturné.
Jakob Hellman ger sig återigen ut på sommarturné.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det tog över 30 år innan uppföljaren till Jakob Hellmans legendariska debutalbum "…och stora havet" från 1989 släpptes, men i januari 2021 kom "Äntligen borta".

I juni samma år släpptes även livealbumet "Live från Palma", som följdes av en turné under de månader pandemin tillfälligt tog en paus – och i sommar är det återigen dags för den svenske artisten att ge sig ut på de svenska vägarna.

"Blir rätt variationsrikt"

Annons

Inför turnén, som inleds på visfestivalen Sommarljus i Edenfors den 9 juli, längtar Jakob Hellman efter att få testa oprövade låtar i olika sammanhang.

– Det blir rätt variationsrikt. På mindre ställen spelar jag med en musiker bredvid mig och på större scener med hela bandet som varit med på höstturnéerna. Jag längtar efter att testa åtminstone ett par oprövade låtar i olika jordmåner så att säga, säger han.

TT: Vilken låt längtar du mest efter att spela för publiken?

– Tja. Jag är glad att jag har en repertoar nuförtiden. Jag längtar efter det gamla bland det nya – och det nya bland det ganska nya. Som en inredare, säger han.

Gottor (godis, reds. anm) och ett par öl står på Jakob Hellmans rider – trots att han påpekar att önskemålen "inte precis är livsnödvändiga, men allt jag begär" – och det första han kommer att göra i turnébussen är troligtvis att somna.

TT: Vad var du mest trött på förra turnésvängen? Är du fortfarande less på det?

– Jag är trött på det det mesta jag gör ibland. Jag behöver en publik för riktigt fatta vad jag har för roll, säger han.

"Skyldig ett tack"

Under turnésvängen 1989 var Jakob Hellman ett av de hetaste namnen i Musiksverige – men efter att ha gjort succé med debutalbumet tog det därefter stopp under de efterföljande 32 åren. Numera bor han tillsammans med familjen på Mallorca – och på frågan om vilket av alla turnéminnen som kan klassas som det allra värsta berättar Jakob Hellman om när han en gång dumpades av sitt turnésällskap – och räddades av en okänd välgörare.

– Mitt typ tredje sjukaste är väl från en turné på den gamla goda tiden när hela turnésällskapet bara lämnade mig på en ort för att de tappat bort mig. Men ändå körde de till nästa ort, Hultsfred närmare bestämt, och riggade och soundcheckade utan att veta om jag överhuvudtaget skulle dyka upp. Vilket jag händelsevis gjorde lagom till att vi skulle äntra scenen, säger han och fortsätter:

– Jag vill passa på att hälsa till bilisten som skjutsade mig fruktansvärt mycket längre än han förstod att det skulle bli – tvärs genom Sverige. Jag är skyldig honom ett tack och lite pengar om han ger sig till känna – fast det var över 30 år sedan.

Annons

Fakta: Turnéplan Jakob Hellman

9/7 Edefors, Sommarljus

10/7 Piteå, Folk och Fä

15/7 Västerås, Officersmäss

16/7 Söderköping, Söderköpings Brunn

22/7 Karlstad, Button Down Café

26/7 Uppsala, Parksnäckan

27/7 Sandviken, Sunnanäng Kulturgård

29/7 Östersund, Storsjöyran

30/7 Örebro, Örebro Slott

5/8 Landskrona, Slottsparken

6/8 Borgholm, Kackelstugan

11/8 Gotlands Tofta, Hotel Stelor

12/8 Malmö, Malmöfestivalen

13/8 Tvååker, Strömma Framlodge

26/8 Gemla, Hygge i parken

2/9 Göteborg, Liseberg

3/9 Sigtuna, Summer Squeeze

4/9 Stockholm, Mosebacketerrassen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons